FOTO  Split: Otvorena izložba Franjevačke galerije Široki Brijeg

Vidi originalni članak
Izložbu pod nazivom '87' postavio je akademski slikar mr. Josip Mijić koji je u samom uvodu otvorenja izložbe rekao da se ovom izložbom želio spojiti i napraviti neobičan i nesvakidašnji koncept, te na taj način omogućiti da djela mladih i perspektivnih umjetnika budu izložena uz djela velikana prošlosti. U prizemlju i prvom katu Stare gradske vijećnice postavljena djela pluralističkog i heterogenog XX. stoljeća hrvatske i bosanskohercegovačke umjetnosti i šire regije, a na drugom katu su djela umjetnika koji su stasali nakon 2000. godini na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu.

Nazočnima se prigodnim riječima obratio fra Vendelin Karačić ravnatelj Franjevačke galerije koji je zasigurno najzaslužniji što Franjevačka galerija danas posjeduje fundus od 4.500 djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime Grada Širokog Brijega i gradonačelnika Mire Kraljevića nazočne je pozdravio dr. sc. Drago Martinović istaknuvši da je Široki Brijeg osim kulturno i duhovno, gospodarsko i športsko središte Hercegovine ali i mnogo šire. „Zasigurno bez Franjevačke galerije kulturni život u našem gradu bio bi puno siromašniji. Upravo smo ponajviše zahvaljujući Franjevačkoj galeriji i naravno našem fra Vendelinu i pokojnom fra Jozi Pejiću kulturno središte. U 25 godina postojanja u galeriji je održano preko 300 likovnih izložbi i drugih kulturnih događaja".

„I za kraj ću možda malo zloupotrijebiti ovaj trenutak i reći ono što uistinu osjećam, a siguran sam da gradonačelnik Kraljević neće imati ništa protiv da ova naša kulturna suradnja i formalno ako tako mogu reći preraste u prijateljstvo gradova Splita i Širokog Brijega", rekao je dr. Martinović.


Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar prisjetio se svoga posjeta Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu istaknuvši veoma snažnu kulturnu suradnju gradova Splita i Širokog Brijega otvorio je izložbu koja će ostati otvorena do 29. lipnja 2016.

Vezani članci