FOTO  #preKULturne boce - limitiranim izdanjem Sarajevski kiseljak podržava mlade BiH umjetnike

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Na policama prodavnica i u omiljenim ugostiteljskim objektima čeka vas nova, limitirana edicija staklenih boca Sarajevskog kiseljaka sa posve drugačijim, modernim etiketama koje simboliziraju snagu i čistoću vode, mladost, ljubav, povezivanje s prirodom i ljudima, brigu o njima, te nadasve bude neka lijepa (o)sjećanja. Dizajnirali su ih Elma Nukić, Sergej Mačar, Andrea Aleksić i Zorana Urumović, studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva i Akademije umjetnosti iz Banje Luke, uz mentorsku pomoć Jelene Gubor i Bojana Hadžihalilovića, profesora grafičkog dizajna na pomenutim ustanovama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Limitirana edicija povratne staklene ambalaže dostupna je do kraja listopada 2022. godine, a dio sredstava od prodaje donirat će se Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci za nabavku opreme za rad. Kupovinom bilo koje boce Sarajevskog kiseljaka iz „studentske“ edicije, direktan doprinos unapređenju uvjeta obrazovanja studenata umjetnosti mogu dati i građani Bosne i Hercegovine.  O ovoj lijepoj suradnji snimljen je i kratak video koji je dostupan na linku: https://www.youtube.com/watch?v=2PeZxxOfgqI 

Sarajevski kiseljak,akedemija likovnih umjetnosti,prekulturna boca

Izboru najboljih studentskih etiketa prethodio je konkurs na partnerskim akademijama u Sarajevu i Banjoj Luci. Detaljan, precizan i izazovan projektni zadatak Sarajevskog kiseljaka na prvu je izazvao ogromnu pažnju studenata i otvorio žestoku utrku za što boljim idejnim rješenjima. Dodatna motivacija su bile novčane  nagrade za najbolje i donacija akademijama. 

„Ovakvi izazovi su jedan od ključnih momenata u razvoju naših studenata. Kada su dobili šansu da dizajniraju etiketu Sarajevskog kiseljaka skakali su od sreće, jer je ovo najznačajnija prilika u njihovoj dosadašnjoj mladoj karijeri da naprave nešto, konkretno etiketu koja će biti prepoznata, odštampana i distribuirana na tržište. Milion ljudi će na stolu moći držati vodu sa baš njihovom etiketom i to za jedan „kraljevski“ brend kao što je Sarajevski kiseljak. Imajući to u vidu, od početka je vladala super energija i vodila se velika kreativna borba. Neko pri tome padne, a neko pobijedi. Kao mentoru, bilo mi je zadovoljstvo učestvovati u tom procesu i zahvalni smo Sarajevskom kiseljaku što misli na mlade ljude i što nam s ovakvim projektima zemlju čini ljepšom“, istakao je Bojan Hadžihalilović, profesor na ALU Sarajevo. 

Sarajevski kiseljak,akedemija likovnih umjetnosti,prekulturna boca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podjednako dobra atmosfera tokom trajanja natječaja vladala je i na banjalučkoj Akademiji umjetnosti, pod mentorstvom prof. Jelene Gubor. 

„Prezadovoljni smo cijelim ovim projektom, jer je ovo win-win situacija, studenti su dobili etikete koje su plasirane na tržište, što je za njih sjajna referenca, Sarajevski kiseljak je dobio novi izgled boca što sa sobom nosi i proširenje ciljne grupe, a katedre će kroz nastavak ovog projekta dobiti podršku u vidu opreme što će sigurno doprinijeti unapređenju nastavnog procesa. Ovo je pokazatelj da ima mjesta za ovakve projekte i saradnju s realnim sektorom, da smo sa svojim mladim dizajnerima spremni odgovoriti na takvu vrstu izazova i ponuditi pametna rješenja, jer dizajn jeste pametna stvar.  Sarajevski kiseljak je pokazao kako se to radi, odgovorno i savjesno“, kazala je prof. Gubor. 

Sarajevski kiseljak,akedemija likovnih umjetnosti,prekulturna boca

U izboru najboljih među 37 prijavljenih studentskih radova učestvovali su i zaposlenici Sarajevskog kiseljaka. 

„Kada pogledate etikete, izašli smo iz određenih okvira po pitanju izgleda Sarajevskog kiseljaka. Sve četiri su potpuno različite i prikazuju jedinstveni izražaj svakog od autora, no povezuje ih svježina, razigranost i smjelost jedne nove nadolazeće generacije talenata. Studenti su sa srcem pristupili zadatku, zbog čega smo zaista ponosni na cijeli projekat i naše #preKULturne boce. Sarajevski kiseljak ostaje dosljedan svom putu podrške kulturi i umjetnosti, ali i mladim ljudima. Oni su budućnost ove zemlje, zaslužuju priliku da pokažu šta znaju i zaslužuju svaku vrstu podrške. Dodatno zadovoljstvo pričinjava nam činjenica da smo ovim projektom povezali dvije bosanskohercegovačke akademije i doprinijeli stvaranju nekih novih veza koje će, nadamo se, nastaviti da traju i donose neke nove, pozitivne priče“, istakla je Dunja Durmo, voditeljica robnih marki kompanije Sarajevski kiseljak. 

Vezani članci