FOTO  Održana kulturna manifestacija 'VINCEKOVO' Buna 2020'

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Danas je na Buni u organizaciji Udruge malih vinogradara i vinara BUNA održana deseta po redu kulturna manifestacija „Vincekovo Buna 2020“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vincekovo Buna 2020“ je kulturna manifestacija koja uspješno okuplja veliki broj gostiju, ljude koji su kao i svih godina do sada prepoznali ovaj događaj kao nešto nesvakidašnje i lijepo, kao nešto što se rijetko viđa na našim prostorima.

Namjera ove kulturne manifestacije je da se svečano obilježi početak vinogradarske godine, radova u vinogradu, odnosno početak rezidbe u vinogradima na Buni i očuva tradicija uzgoja vinove loze, ali i spravljanja i kušanja vina uz naše običaje i dobra jela! Upravo zbog toga „Vincekovo“ na Buni se održava u mjesecu siječnju oko blagdana svetog Vinka, koji se slavi 22. siječnja i smatra se zaštitnikom vinogradara i vinara.

„Vincekovo Buna 2020“ se održava već desetu godinu za redom i možemo slobodo kazati kako je preraslo u tradiciju, jer se uspješno organizira još od 2011. godine, u organizaciji Udruge malih vinogradara i vinara Buna.

Kao što smo već prethodno spomenuli organizator je Udruga malih vinogradara i vinara Buna, a domaćini desete uzastopne manifestacije „Vincekovo Buna 2020“ su Jozo Pinjuh i Božo Petrović.

Kao i svake godine do sada manifestacija „Vincekovo Buna 2020“ započela je u vinogradu domaćina, gdje se pristupilo obredu rezidbe i predaje se štapa od prošlogodišnjeg domaćina ovogodišnjem domaćinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štap je izrađen od trsa vinove loze samo za ovu manifestaciju, a dužnost novih domaćina je da taj štap čuvaju tijekom cijele godine na vidnom mjestu u svom domaćinstvu. Upravo u tome leži i simbolika štapa da se njegovom predajom očuva tradicija uzgoja vinove loze na našim prostorima.

Običaj na Buni je takav da vinski biskup, član udruge koji se obuče u vinskog biskupa samo za tu prigodu, vrši obred škropljenja uz šaljive dosjetke od novom domaćinu, a sve je to praćeno pjesmom i svirkom, uz obavezno čašćenje nazočnog društva. Domaćin je orezao nekoliko grančica s trsa, orezani se trs potom obredno poškropio - "krstio" starim vinom, izvjesile su se kobasice i panceta, koji znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom.

Otvorenje manifestacije je započelo u 14.00 sati nakon što su obredi u vinogradu završili u sportskoj dvorani OŠ Marina Držića Buna. Gosti su na samom ulazu kupili čaše s vidljivim ugraviranim obilježjima „Vincekovo Buna“, u znak potpore ovoj kulturnoj manifestaciji po simboličnoj cijeni od 5km, koje su po odlasku ponijeli sa sobom kao uspomenu.

Članovi udruge su pripremili ukusna domaća jela ( lovački čobanac od divljači, uštipke, sir, palentu i ostala tradicionalna hercegovačka jela), bijelo i crno vino, a njihova konzumacija za sve goste bila je neograničena. Bit ovoga okupljanja jest dobro druženje uz ugodnu glazbu, lijepa domaća jela i dobru vinsku kapljicu.

Za dobru zabavu uz glazbu pobrinuli su se Josip Bilać i Davor Lalić, Ine Tadić i Hercegovački Bećari, HKUD „Herceg Stjepan“ Blagaj-Buna, Širokobriješki gangaši, te ostala kulturno-umjetnička društva s područja Hercegovine.

Udruga malih vinogradara i vinara Buna upućuje zahvale svim članovima udruge, svim dobročiniteljima i donatorima i svim ostalim sudionicima koji su na bilo koji način doprinijeli i doprinose održavanju ove kulturne manifestacije.

Vezani članci