FOTO  Mladi pjesnici Mostara, ovisnosti današnjice opisali kroz poeziju

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Srpsko prosvjetno i kulturnu društvo (SPKD) 'Prosvjeta' Mostar organizirala je prigodan program u okviru manifestacije 'Mladi pjesnici protiv ovisnosti', a koji se održao u prostorijama centra 'Los Rosales'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U uvodnom dijelu programa, kraće predavanje je održao psiholog Marko Romić koji je istaknuo: "Kad govorimo o ovisnostima, tu je poprilično puno toga, od pušenja, alkoholizma, kocke, ovisnosti o modernim tehnologijama, igricama što je mladima i pogotovo maloj djeci zanimljivo. Tu su i ovisnosti o hrani, kupovini i slično, dakle ima stvarno puno vrsta ovisnosti i na njih treba početi upozoravati i o njima pričati još u osnovnoj školi".

Romić je posebno istaknuo ovisnosti modernog doba, poput ovisnosti o video igricama, društvenim mrežama, općenito o modernim tehnologijama, te navodi: "Jedan dio njih već krajem osnovne škole počinje i pušiti, kockati, a i narkomanija je prisutna već pri kraju osnovne i početkom srednje škole. Prema tome, stanje kod nas po tom pitanju je zabrinjavajuće.

Uvijek treba poći od obitelji jer ona je stub i glavna stanica društva. Ako imamo dobar obiteljski odgoj koji će razviti pravilan odnos prema bitnim životnim vrijednostima onda ćemo puno rjeđe i puno teže postati žrtva raznih devijantnih ponašanja i skretanja u neke stranputice, pa i u ovisnosti. Najvažnije mjesto prevencije svih oblika ovisnosti je obitelj, a iza toga predškolske, školske ustanove i tako dalje", naveo je Romić.

Predsjednica žirija i književnica Sonja Jurić kazala je kako je ove godine na natječaj pristiglo jako puno radova učenika iz osnovnih škola u Mostaru.

"Kada malo bolje pogledamo, vidimo da su na svakom koraku kladionice, kockarnice i sve negativno što se događa u društvu, tako da je to djeci nekako bilo iskustveno blisko. Radovi su bili jako zanimljivi, bilo je nekih koji su odlično urađeni, a te smo danas i nagradili. Uvijek me oduševe svojom neposrednošću i iskrenošću i to se stvarno primijeti u tekstu, a ja sam imala radost i sreću da sam s još dvoje kolega odabrala najbolje radove", kazala je Jurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su treće mjesto osvojile Samra Karadža (O.Š. Zalik), te Una Špago. Drugo mjesto dijele Lejla Grljević (O.Š. Blagaj) i Bakir Ačkar (O.Š. Gnojnice). Prvo mjesto su osvojile Dalila Memić (IV O.Š.) i Zara Kajan (O.Š. 'Mujaga Komadina').

Dodijeljene su i zahvalnice školama koje su sudjelovale u projektu, kao i Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti uz čiju je potporu projekt ostvaren.

Projekt SPKD 'Prosvjeta' Mostar 'Mladi pjesnici protiv ovisnosti' za cilj ima podići svijest učenika mostarskih osnovnih škola o problemu ovisnosti o drogi, alkoholu, igrama na sreću i kocki, kao i educirati ih o toj društvenoj pošasti. U okviru projekta, zbornik će naknadno biti podijeljen mostarskim osnovnim školama.

Vezani članci