Kućni ljubimci djecu uče odgovornosti

Vidi originalni članak

Roditelji se najčešće boje bolesti koje životinje mogu prenijeti, ne znajući pozitivne strane prisustva životinje u kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kućni ljubimci podstiču kod malenih izgradnju samopouzdanja, a umjesto da gleda televiziju i igra videoigrice, dijete će se fokusirati na igru sa životinjom, hranit će je i paziti, dakle - učit će se odgovornosti.

Roditelji i djeca mogu zajedno brinuti o životinji, pri čemu će djeca shvatiti šta znači briga za neko drugo živo biće, šta znači strpljenje, disciplina, osjećajnost...

Najbolje rješenje za one koji se protive držanju životinja jeste akvarij i ribice - tada neće brinuti da će novi stanari naškoditi njihovom malenom, a dijete bi moglo dobiti zadatak da ih hrani.

Ukoliko ste svladali lekciju s ribicama kao kućnim ljubimcima, sljedeći korak mogao bi biti izbor između psa i mačke.

Mačka, ipak, nije preporučljiva za dijete mlađe od pet godina jer se u 90 posto slučajeva pokazalo da maleni nisu sigurni s njom kao kućnim ljubimcem. To znači da slatka, umiljata maca može povrijediti dijete koje malo pretjera u igri, dok je to rjeđi slučaj sa psima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, sve ima svoje granice. Djetetu ne smijete dozvoliti da vuče životinju za rep, pritiska joj stomak, ili gura ruku u usta.

I nemojte misliti da život s kućnim ljubimcem može dovesti do alergije kod djeteta. Alergije i astma rjeđe su kod djece koja su u svakodnevnom kontaktu sa životinjama.

Istina, mačke i psi prenose gliste, bjesnilo, toksoplazmozu, razne dermatoze, tuberkulozu... dok ptice i mali sisari mogu zaraziti salmonelozom i raznim virusnim oboljenjima pluća i mozga.

Ali, da do toga ne bi došlo potrebno je ljubimce redovno cijepite i voditi na veterinarske preglede.

Ako već imate psa ili macu, a tek čekate bebu, nemojte svog ljubimca izbaciti na ulicu kada se beba rodi.

Pitajte veterinara što je sve potrebno učiniti, a da vaš četvoronožac ne bi bio ljubomoran. Bebu i psa vodite zajedno u šetnju i, što je posebno važno, ne treba životinje lišavati nježnosti i igara na koje su navikli.

Pustite životinju da uđe u bebinu sobu, da onjuši "novog stanara", neka prisustvuje kupanju, dojenju, neka prisvoji neku bebinu igračku... Polako i oprezno, pustite ih da se upoznaju.

Vezani članci