Klimatske promjene: Oceani se guše

Vidi originalni članak
... područja s izuzetno niskim nivoom priobalnog kisika narastao deset puta.

Kako prenosi "Guardian", morske životinje u tim zonama ne mogu da prežive, i sadašnji trendovi vode prema masovnom izumiranju, što bi moglo da ostavi katastrofalne posljedice po stotine milijuna ljudi koji ovise od mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni uzrok gubitka nivoa kisika u morima jesu klimatske promjene koje smo prouzrokovali upotrebom fosilnih goriva. Toplija planeta zagrijala je oceane, a toplija voda sadrži manje kisika. Osim toga, mrtve zone u obalnom području nastaju i zbog đubriva i otpadnih voda koje s kopna završavaju u moru.

Denis Breitburg iz istraživačkog centra Smitsonijan kaže da su masovna izumiranja u povijesti naše planete bila povezana s toplijom klimom i deficitom kisika u morima, prenosi B92.

- Sadašnji život nas vodi u tom smjeru. Ali, posljedice ostanka na tom putu toliko su crne za ljude, da je teško zamisliti da bi otišle tako daleko - rekla je Breitburg, i dodala da je u pitanju problem koji je moguće riješiti.

Naučnica upozorava da su klimatske promjene globalno pitanje, ali i da lokalne akcije mogu da budu korisne. Ukazala je na primjere Temze u Engleskoj i zaliva Česepik u SAD, u kojima su nestale mrtve zone.

Takvih zona je 1950. bilo manje od 50, a danas ih ima više od 500.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Robert Diaz sa Instituta za pomorske nauke Virdžinije kaže da ova pojava nije prioritet za političare i vlade širom svijeta, i da će morati da dođe do ogromnog mortaliteta riba prije nego što se shvati koje opasnosnosti nose niski nivoi kisika.

Vezani članci