Kanibalima ljudsko meso nije bila najbolja opcija za prehranu

Vidi originalni članak

Analiza koju je proveo arheolog James Cole sa Univerziteta u Brightonu pokazala je da je kanibalizam osiguravao manje kalorija nego životinjsko meso koje se lovilo u doba paleolitika, zvanog Starije kameno doba, prije otprilike tri milijuna godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cole je uporedio kalorijske vrijednosti ljudskog s mesom životinjskih vrsta na temelju ostataka pronađenih na nalazištima iz paleolitika.

Zaključio je da je ljudsko meso davalo znatno manje kalorija nego meso većih životinja poput mamuta, vunastog nosoroga ili nekih vrsta jelena, ukratko mesa životinja koje su konzumirali hominidi. Hominid je naziv za niz izumrlih vrsta kao što su neandertalac, heidelberški čovjek, pitekantrop, sinantrop, prenosi Večernji list.

Cole, koji je svoje otkriće opisao u članku objavljenom u časopisu "Nature's journal" pod nazivom "Scientific Reports", koncentrirao se na proučavanje lova i konzumacije ljudskog mesa isključivo iz nutricionističkih razloga.

Smatra da je svaka epizoda kanibalizma u doba paleolitika imala svoj specifičan kulturni kontekst i razlog zašto je ljudsko meso bilo konzumirano, prenosi zagrebački Večernji list.

- Ponekad je taj razlog bio možda posve praktične prirode, da se zajednici osigura hrana, npr. da se pojede meso pojedinaca iz grupe koji su umrli prirodnom smrću - ističe Cole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi dokazi sugeriraju da je kanibalizam bio motiviran drugim razlozima, obranom teritorija i resursa.

Vezani članci