Kako biti dobra supruga: "Top savjeti" iz prošlog stoljeća

Vidi originalni članak

1900: Ženin život sveden je na sposobnost da postane majka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od dana vjenčanja mladi muž trebao bi oblikovati njezin život prema željenom i mogućem začeću i majčinstvu. U suprotnom, nije vrijedna da bude supruga." Ovo je napisala žena Emma Frances Angell Drake u svom vodiču za brak iz 1902. : "Što mlada žena treba znati".

1910.: Žena koja ne želi slušati treba biti biti otpuštena

"Moderna žena koja se voli raspravljati obično se teško pokorava ljubavi i razumu. Kad bi samo slušala u tišini - proces koji je njoj izrazito bolan - mogli biste odlučno, racionalno i ljubazno uvjeriti je da nije uvijek u pravu. Žena koja ne želi slušati takav manifest trebala bi biti otpuštena iz vašeg života". (Walter Galllichan "Moderna žena i kako je ukrotiti")

1920.: Kava i čaj vode do problema u krevetu

"Čaj i kava ne smatraju se nužno otrovom ali imaju nedvojbeno otrovan efekt. (...) Pijenje čaja i kave u neograničenim količinama vjerojatno ima veliki utjecaj na ono što se zove frigidnost kod žena zbog lošeg utjecaja na njihovo reproduktivno zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim ako muž ne želi frigidnu i otečenu ženu u bračnoj postelji, trebao bi joj zabraniti da pije ova pića. (Bernarr Macfadden "Biti supruga i brak")

1930.: Bodovi za žene i muževe

Liječnik George W.Crane razvio je tablicu bračnih bodova 30-ih godina prošlog stoljeća. S time ste mogli ocijeniti svog supružnika, dodavati ili oduzimati mu/joj bodove.

Žene su gubile bodove ako nisu voljele djecu, ako su nosile crveni lak na noktima, išle spavati s viklerima na glavi, stavljale kremu za lice ili išle spavati nakon muža.

Muževi su gubili bodove na ostavljanje cipela u dnevnom boravku, uspoređivanje supruge sa svojom majkom ili zbog buljenja u druge žene dok je supruga uz njih.

1940.: Vaši problemi su ništa naspram muževih

- Budite dobar slušač, neka vam vaš muž ispriča sve svoje nevolje i probleme pa će se vaši problemi u usporedbi s tim činiti potpuno nevažnima, napisao je Edward Podolsky 1943. u knjizi "Seks danas u bračnom životu".

"Ne opterećujte ga s blesavim problemima i žalopojkama kada dođe kući s posla. Pustite ga da se odmori prije večere. Raspravite obiteljske probleme kada njegov unutarnji čovjek bude zadovoljen", nastavio je Edward.

Ako niste posve sigurni što to točno znači, objasnio je detaljno:

- Zapamtite, vaš najvažniji posao je da hranite i održavate muški ego - moral je ženski posao."

1950.: Karijera je u braku

Jedna od najutjecajnijih bračnih savjetnica svog doba Emily Harshorne Mudd, imala je pokoji savjet za sve ambiciozne žene:

- Postati uspješna supruga je karijera sama za sebe, koja zahtijeva puno drugih kvaliteta - diplomatskih, poslovnih, kulinarskih, političkih, a morate biti i istrenirana medicinska sestra, učiteljica, političarka i glamurozna djevojka - napisala je 1955. za Reader Digest.

1960.: Dobila si batine jer nisi znala prepoznati njegove potrebe

Dr. Paul Popenoe, poznati bračni savjetnik napisao je u kolumni "Može li se ovaj brak spasiti?" zapanjujuće riječi.

Kada mu se pojavila klijentica imena Sue s modricom pod okom i rekla da je odbila spavati s mužem nakon što ju je istukao, on joj je rekao da je s tim samo izazvala još jednu njegovu neizbježnu eksploziju.

1970.: Bolje da nitko ne zna vaše probleme

Draga Abby objavila je 10 zapovijedi za današnje žene, a između ostalog da "nikome ne treba govoriti o vašim bračnim problemima, ni majci, ni sestri, ni susjedi kako ne bi mužu priuštila dodatne probleme". Također, podsjeća i na vrijednosti čišćenja i pristojnog odijevanja.

Tijekom 80-ima savjeti za brak i žene postaju nešto normalniji.

Izvor: 24sata.hr

Vezani članci