Izrael ima najjeftiniji mobilni internet na svijetu, a evo gdje su BiH i zemlje okruženja

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Izrael ima najjeftiniji mobilni internet na svijetu, a među 230 analiziranih zemalja, Srbija se našla na 72. mjestu, objavio je britanski portal cable.co.uk. U Srbiji jedan gigabajt mobilnih podataka u prosjeku košta 1,30 američkih dolara, navodi se u izvještaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od zemalja zapadnog Balkana jedino Sjeverna Makedonija ima jeftiniji mobilni internet od Srbije (0,96 dolara). Sjeverna Makedonija je na 52. mjestu, Crna Gora na 112. (2,12 dolara), Bosna i Hercegovina na 126. (2,39 dolara), Albanija na 141. (2,80 dolara). Hrvatska je sa 2,35 dolara za gigabajt na 122. mjestu, navodi Euractiv.

Prosječna cijena jednog gigabajta mobilnih podataka u Izraelu je 0,05 dolara, a najskuplji mobilni internet, sa 49,676 dolara za gigabajt, ima Ekvatorijalna Gvineja. Na drugom mjestu je Kirgistan, gdje jedan gigabajt mobilnih podataka košta u prosjeku 0,15 dolara, a na trećem mjestu je Fiji, sa 0,19 dolara za gigabajt.

Na četvrtom mjestu je Italija, koja ima najjeftiniji mobilni internet u zapadnoj Europi. Talijani gigabajt mobilnih podataka plaćaju u prosjeku 0,27 dolara. Zatim slijedi Francuska (0,41 dolara), San Marino (0,43 dolara) i Danska (0,79 dolara). Velika Britanija je na 11. mjestu u zapadnoj Europi i 78. u svijetu.

Rusija je na šestom mjestu, sa 0,29 dolara za jedan gigabajt, a SAD na 154. mjestu, sa prosječnom cijenom od 3,33 dolara za gigabajt. U istočnoj Europi mobilne podatke najjeftinije plaćaju stanovnici Moldavije, zatim Poljske, Sjeverne Makedonije i Rumunjske. U toj regiji najskuplji mobilni internet, po cijeni od 8,15 dolara za gigabajt, ima Češka.

Azijske zemlje čine četvrtinu od 20 zemalja sa najjeftinijim mobilnim internetom, sa Bangladešom i Šri Lankom u prvih 10. Najjeftinija regija u svijetu je Sjeverna Afrika, gdje najjeftiniji mobilni internet ima Alžir. Sa druge strane, u potsaharskoj Africi je šest od 10 zemalja sa najskupljim mobilnim podacima na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analitičar britanskog portala Dan Howdle izjavio je da se zemlje sa jeftinim mobilnim podacima mogu svrstati u dvije kategorije. Prvoj pripadaju zemlje sa odličnom mobilnom i fiksnom širokopojasnom infrastrukturom pa provideri mogu ponuditi velike količine podataka što obara cijenu po gigabajtu.

Druge zemlje sa manje razvijenom širokopojasnom mrežom se u velikoj mjeri oslanjaju na mobilne podatke pa ekonomija uvjetuje niske cijene, kako bi ljudi mogli to priuštiti.

U istraživanju su u obzir uzete cijene tarifnih paketa sa mobilnim podacima svih operatera u datim zemljama, a podaci su sakupljani u razdoblju od 8. prosinca 2020. do 25. veljače 2021. godine.

Vezani članci