Dokazali da žene prigovaranjem skraćuju muškarcima život

Vidi originalni članak

Znanstvenici iz Danske su dokazali da je kod muškaraca srednjih godina rizik od smrti čak tri puta veći ako žive sa ženama koje im stalno prigovaraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istraživanju je sudjelovalo 9857 muškaraca i žena u dobi od 36. do 52. godine. Oni koji su živjeli s partnericama s kojima su se često sukobljavali, umirali su ranije (njih 315) jer su bili pod konstantnim stresom. Tome doprinosi i to što muškarci nisu skloni, kao žene, jadati se prijateljicama, već sve drže u sebi.

- Muškarci, za razliku od žena, imaju puno manje ljudi oko sebe s kojima mogu podijeliti brige. Neki od njih drugima niti ne spominju svoje probleme. Upravo to je mogući razlog za povišenu stopu mortaliteta među muškarcima - objasnila je dr. Rike Lund sa Sveučilišta u Kopenhagenu.

Dodala je kako je upravo partnerica netko s kime bi muškarci voljeli razgovarati o svojim problemima, ali ako su odnosi u njihovoj vezi poremećeni, tada će radije šutjeti. S vremenom to može dovesti i do depresije. Osim toga, kada su pod stresom, skloniji su posezanju za nezdravom hranom, alkoholom, cigeretama... U isto vrijeme imaju sve više problema sa spavanjem i sve su umorniji.

Istraživanje je pokazalo kako žene ne proživljavaju toliko intenzivno prigovaranje svojih muškaraca pa to niti ne utječe pretjerano negativno na njihovo zdravlje, prenosi Kurir.

Izvor: 24sata.hr

Vezani članci