BBC otkriva nepoznate i zanimljive detalje o Hrvatskoj

Vidi originalni članak

... čitateljima iznosi pet nepoznatih činjenica o Hrvatskoj:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moda

Veliki hrvatski izumi uključuju višefazni sustav izmjenične struje, prvo testiranje padobrana te kravate. Kravate su izvorno nosili hrvatski vojnici koji su taj običaj usvojili od francuskih vojnika u 17. stoljeću te je taj modni dodatak uskoro postao vrlo popularan. Hrvati Dan kravate slave 18. listopada, piše BBC, a prenosi tportal.

Obala

U Hrvatskoj postoji više od tisuću otoka i otočića, a nastanjeno ih je svega 50. Hrvatska ima više od 5600 kilometara obale - iako je razlomljena sjeverno od Dubrovnika prema Bosni i Hercegovini, a ta obala od nekih 24 kilometra najkraća je na svijetu.

Vino

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vino se u Hrvatskoj proizvodi još od utjecaja grčkih doseljenika od prije dvije i pol tisuće godina - izvorni vinogradi još su uvijek netaknuti na Starogradskom polju na otoku Hvaru. Hrvatska danas ima više od 300 vinskih regija, 17 tisuća proizvođača i 2.500 (uglavnom bijelih) vina.

Rimski utjecaj

Valuta koja se koristi u Hrvatskoj je kuna, što označava šumsku životinju čije se visoko cijenjeno krzno koristilo za plaćanje poreza u rimskim pokrajinama u istočnoj Hrvatskoj. Lik kune pojavljivao se na srednjovjekovnim kovanicama, a valuta je to ime dobila 1994. godine.

Dubrovnik

Od 1358. do njegova osvajanja od strane Napoleona 1808. grad Dubrovnik je bio središte grada-države Dubrovačke Republike. Unatoč malim dimenzijama, Dubrovačka Republika bila je jaka trgovinska sila te je u vrijeme renesanse postala centar obrazovanja i kulture.

Vezani članci