Pojačane mjere osiguranja auto salona u Frankfurtu zbog najavljenih prosvjeda klimatskih aktivista

Vidi originalni članak
Uz probleme s nedolaskom brojnih izlagača, početkom tjedna je vandalizirano više od 40 luksuznih Jaguara, Land Rovera i Aston Martina u prodavaonici automobila kod Frankfurta.

IAA sajam automobila u Frankfurtu, koji počinje 12. rujna i traje do 22. rujna, opterećen je velikim problemima pred 68. izdanje s otkazivanjem brojnih izlagača zbog prevelikih troškova najma prostora te zastarjelog koncepta izložbe. Organizatori su se susreli s još jednim velikim problemom, jer su sada suočeni s najavom javnih nereda koje bi trebali organizirati klimatski aktivsti, koji pozivaju ljude da se pridruže protuautomobilskim prosvjedima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je organizator ove izuzetno dobro posjećene priredbe, koja se izmjenjuje s auto salonom u Parizu svake druge godine, prisiljen pojačati sigurnosne provjere.

Njemčka policija već istražuje skupinu koja sebe naziva "Rocks in the Gearbox" (u prijevodu - kamenje u mjenjaču) nakon što je početkom ovog tjedna više od 40 luksuznih vozila vandalizirano u prodavaonici automobila u Kronbergu na periferiji Frankfurta, nastavljajući tako niz anti-auto prosvjeda.

Uoči izložbe automobila, njemačka udruga autoindustrije, VDA, pokušala je umanjiti negativnu percepciju o automobilskoj industriji, pozivajući aktiviste za zaštitu okoliša iz Greenpeacea i Deutsche Umwelthilfe na panel raspravu 5. rujna u Berlinu, gdje će zajedno s rukovoditeljima iz Daimlera i BMW i VDA razgovarati o klimatskoj krizi i mobilnosti budućnosti.

U priopćenju za agenciju Reuters Eckehart Rotter, glasnogovornik VDA je izjavio: "U bliskom smo kontaktu sa sigurnosnim vlastima baš kao i svaki puta za vrijeme sajma IAA. Kontrola ulaza bit će pooštrena, s obzirom na to da može doći do spontanih nereda na sajmu"

Ekološke skupine, uključujući i spomenutu "Rocks in the Gearbox", pozvale su javnost da se 14. rujna pridruže prosvjedima u Frankfurtu, što je natjeralo VDA da upozori posjetitelje izložbe automobila da očekuju duže redove na sigurnosnim kontrolnim punktovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija u Wiesbadenu u četvrtak je priopćila kako istražuje ovu skupinu nakon što su u ponedjeljak preuzeli odgovornost za uništavanje Jaguara, Land Rovera i Aston Martina u trgovini automobila. Vjetrobranska stakla i prozori, poklopci motora i ostali dijelovi limarije razbijeni su metalnim predmetima i razbijena su dvoja staklena vrata na trgovini automobila, rekao je Reutersu glasnogovornik policije u Wiesbadenu. On je isto tako izjavio da su vandali koristili maljeve i pajsere.

Kao opravdanje za svoje postupke prozvana skupina ekoloških aktivista rekli su: "Za dva tjedna Frankfurt će opet pokrenuti propagandni show u kojem se slavi razarajući zastarjeli, klimatski i okolišni prometni sustav. Oni isto tako smatraju da je zapravo riječ o 'profitu koji se stvara na leđima najsiromašnijih i na štetu budućih generacija', te misle da je 'došlo vrijeme da se ubaci kamenje u mjenjače kapitalističke i automobilske logike profita".

U izjavi skupine "Rocks in the Gearbox" se traži detaljniji nadzor radnih uvjeta u srodnim industrijama, uključujući transport tereta, industriju pamuka i gume, kao i one koji se bave rudarenejm rijetkih prirodnih elemenata koji se koriste u proizvodnji električnih baterija i elektronici.

Ranije u kolovozu, klimatski aktivisti zauzeli su željezničke pruge koje su opskrbljivale Volkswagenovu tvornicu Wolfsburg, javlja policija iz Wolfsburg-Helmstedta. Glasnogovornik plocije je rekao da su otvorili istragu o potencijalnom opasnom ometanju željezničkog i brodskog transporta.

(tpotral.hr)

Vezani članci