Carina ga presrela i 'masno' kaznila

Vidi originalni članak
Počinio je carinski prekršaj i morao namiriti sva davanja, kao kada se auto uvozi u Hrvatsku.

Ispričat ću vam nedavni događaj iz Ivanca u Hrvatskom Zagorju. Glavnu ulogu ima gospodin koji je dugo radio u Njemačkoj. Vratio se u Hrvatsku u mirovinu, ostao prijavljen u Njemačkoj, ali se prijavio i u Hrvatskoj. Auto je ostavio na njemačkim tablicama, na što ima pravo jer je u Njemačkoj i prijavljen. Zaustavila ga je nedavno hrvatska carinska kontrola i ostao je bez povelike svote novaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog? Počinio je carinski prekršaj i morao namiriti sva davanja, kao kada se auto uvozi u Hrvatsku. Trenutno ne smije napustiti Hrvatsku dok nije auto registrirao ovdje.

Ovo je opomena za sve koji rade u Njemačkoj, a još se uvijek nisu odjavili u Hrvatskoj. Može im se dogoditi isto to. Potvrda prijave iz Njemačke vam ne znači ništa jer po hrvatskom zakonu još uvijek imate boravište i prebivalište u Hrvatskoj. 'Uvozom' automobila stranih registracija činite carinski prekršaj.

Ne slušajte priče tipa 'moj prijatelj/rođak nije imao nikakvih problema'. Kada smo nedavno vozili humanitarnu pomoć u Gornju Bistru iz Njemačke, nas je također zaustavila carina u Zagorju i prekontrolirala nas, baš iz toga razloga.

Dakle, motornim vozilom stranih registracijskih oznaka može u Republici Hrvatskoj upravljati: 1) strani državljanin s boravištem u zemlji registracije, 2) drugi strani državljanin, koji ima boravište u nekoj trećoj zemlji, 3) hrvatski državljanin koji ima uobičajeno mjesto boravka u inozemstvu. Pri tome se vozilo može sveukupno nalaziti i koristiti u Hrvatskoj najviše šest mjeseci u dvanaestomjesečnom razdoblju, nakon čega mora napustiti carinsko područje.

Hrvatski ili strani državljanin koji ima uobičajeno mjesto boravka u Republici Hrvatskoj ne smije koristiti vozilo stranih registracijskih oznaka u RH, neovisno što eventualno posjeduje vozačku dozvolu zemlje registracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stjepan Bingula je hrvatski iseljenik koji više od tri desetljeća živi u Münchenu. Administrator je Facebook grupa 'Nova budućnost u Njemačkoj' i 'Moj život sutra...Njemačka'.

Vezani članci