Autodijelovi u BiH bit će iste sigurnosti kao oni u EU

Vidi originalni članak

Na današnjem sastanku u Gospodarskoj komori Federacije BiH u Sarajevu između predstavnika Ministarstva prometa i veza BiH, konzorcija koji je zadužen za homologaciju i uvoznika komponenti i automobilskih dijelova, istaknuto je da je cilj da svi automobilski dijelovi koji uđu na tržište BiH budu u potpunosti u skladu s normativima koji se preuzimaju od Europske komisije, odnosno da svi dijelovi koji se ugrađuju u automobile u BiH budu jednako sigurni kao u EU. Razgovarano je o načinu i postupku homologacije nakon što na snagu stupi "Odluka o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila pri homologaciji tipa vozila i homologaciji pojedinačnog vozila, te za dijelove, uređaje i opremu vozila pri homologaciji tipa“, koja je objavljena krajem ožujka u Službenom glasniku BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoćnik ministra prometa veza BiH Zoran Andrić kazao je kako se tom odlukom propisuju tehnički standardi koje moraju da ispunjavaju vozila koja se uvoze u BiH, a to je dio priče u vezi uvoza korištenih vozila euro 5 standarda. - Jedan dio te odluke tiče se i rezervnih dijelova koji se stavljaju na tržište u BiH. Odlukom je predviđeno da originalni rezervni dijelovi koji se stavljaju na tržište, kako su oni propisani odlukom, prolaze jedan postupak provjere njihove ispravnosti. To dosad nije rađeno kada je BiH u pitanju, tako da od rujna, odnosno prosinca, u ovisnosti od toga koji su to dijelovi, počinje i ta provjera – kazao je Andrić dodajući da je sastanak organiziran kako bi se ovlašteni uvoznici upoznali s procedurama koje ih očekuju.

Napomenuo je da je predviđeno da sustav bude potpuno elektronski te da su u posljednjim mjesecima održali niz sastanaka i s UNO, te da predstoji još niz aktivnosti. Drago Talijan iz Centra za motorna vozila, koji je nositelj konzorcija i obavlja administrativne poslove u oblasti homologacije, kazao je da 29. kolovoza započinje primjena kada je riječ o prvoj seriji dijelova koji podliježu obvezi provjere prilikom uvoza. -Inače, po propisima, dijelovi koji budu deklarirani u odlukama moraju proći provjeru usklađenosti prije nego što budu pušteni na tržište u BiH, a isti slučaj je i s dijelovima koji se proizvode u BiH - kazao je Talijan dodajući da je današnji sastanak organiziran s uvoznicima dijelova da bi se kvalitetno pripremili za sve ono što predstoji, da ne bi bilo zastoja u njihovom radu. Dijelovi, kako je pojasnio, dosad nisu bili podvrgnuti provjerama, pa je zbog svih problema koji postoje, posebno u smislu sigurnosti prometa, resorno ministarstvo odlučilo da uključi jednu grupu dijelova koji predstavljaju sustave od značaja za sigurnost u vozilu i samim tim za sigurnost u prometu. 

U prvoj grupi započinjemo s pneumaticima, dječjim sjedalicama, kacigama i drugo, a za 180 dana od stupanja na snagu Odluke bit će obuhvaćeno 40-ak raznih dijelova - dodao je Talijan. Potpredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić podsjetio je da u toj komori djeluje Udruženje uvoznika novih automobila, te da je najveći broj tih uvoznika ujedno uvoznik komponenti. Što se tiče Odluke i rokova, Jašarspahić je dodao da je za određene dijelove rok primjene 90, a za određene 180 dana. Homologacija je, po definiciji, “proces potvrđivanja da je nešto odgovarajuće ili suglasno” i ta riječ se obično koristi u kontekstu motornih vozila. Prilikom homologacije se ispituju uređaji bitni za sigurnost vozila, kao i uređaji od kojih ovisi ekološka kvaliteta vozila. Dakle, ispituju se kočnice, upravljački mehanizam, svjetlosno-signalni uređaji, pneumatici i slično, a kod pasivne sigurnosti i sigurnosni pojasevi, sigurnosna stakla, unutarnja oprema, protupožarna zaštita

Vezani članci