ZAIGRALI SE SA "ŠVABAMA" Elektroprivreda BiH mora platiti 14 milijuna maraka odštete Strabagu

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Prema još neslužbenim informacijama Eektroprivreda BiH je izgubila spor pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Brusselesu. Tako bi austrijskoj tvrtki Strabag pripala odšteta od oko 7 milijuna eura po osnovu raskida ugovora za izgradnju HE Vranduk. SDA vlada i uprava EP BiH, naravno, odgovornost neće priznati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno je sigurno – Bosna i Hercegovina samo gubi novac kada ugovori poslove s autrijskom tvrtkom Strabag. Prvi takav slučaj bio je prilikom izgradnje mosta preko rijeke Save kod Svilaja. Ministarstvo prometa i komunikacija BiH nije na vrijeme osiguralo prateće dozvole, odnosno uvela Strabag na gradilište. Strabag odmah reagira tužbom, država BiH je morala platiti oko 2,5 milijuna maraka odštete, a Hrvatska oko milijun. Istragu o odgovornosti bivših ministara Rude Vidovića i Damira Hadžića za nastalu štetu po državu vodilo je Tužiteljstvo BiH, no epiloga nema.

Teško da će biti istražena i odgovornost Vlade FBiH, resornog ministra te čelnika Elektroprivrede BiH za isplatu odštete Strabagu. Elektroprivreda se svojevremeno pohvalila kako je sud u Beču preusdio da Strabag mora platiti oko 10,5  milijuna maraka odštete, Međunarodni arbitražni sud u Brusselesu dosudio je suprotno. Strabag je inače u ovom procesu tražio 40 milijuna eura, a Elektroprivreda BiH 30 milijuna eura odštete.

Žurnal je od početka projekta odnosno zaključenja ugovora sa Strabagom ukazivao da u ovom poslu mnogo toga „ne štima“. Troškovi su u startu bili prekoračeni, Strabag je tražio dodatnih 13 milijuna pored ugovorenih 127 milijuna maraka. Građevinske dozvole nije bilo kao ni projekta, a Strabag je nastojao da projektnu dokumentaciju prilagođava tijeku izgradnje.

Polovinom iste godine Strabag je zatražio raskid ugovora, uslijedili su sudski sporovi s navedenim rezultatima. Strabag je inače tvrtka poznata po brojnim sudskim sporovima nakon zaključenja ugovora, ne samo u BiH. Negativna iskustva imale su i Hrvatska i Crna Gora. Jedan od suvlasnika Strabaga, s 25% dionica je ruski oligarh Oleg Deripaska.

Deripaska je u odličnim relacijama s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Ministarstvo financija SAD je pored još nekoliko ruskih tajkuna i Deripasku stavilo na listu osoba koje su pod sankcijama ove države. Deripaska je bio pod istragom za pranje novca, prijetnje, nezakonito prisluškivanje vladinog dužnosnika te sudjelovanje u iznudi i reketiranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deripaska je tako tužio Crnu Goru zbog bankrota tamošnjeg Aluminijskog kombinata kojeg je privatizirao, ali je taj gotovo milijardu vrijedan spor izgubio.

Donekle uspješnije bile su tužbe Strabaga u Hrvatskoj, poput one protiv 5 gradova u Hrvatskoj koji su morali platiti 3,5 milijuna eura za izgubljenu dobit zbog raskida ugovora za gradnju regionalnog odlagališta otpada. Zbog Strabagovih tužbi dugo je i bila odložena izgradnja Pelješkog mosta.

No, Bosna i Hercegovina ništa nije naučila ni na ovim primjerima, niti u slučaju izgradnje mosta na Svilaju. Stvarni problem jest što je projekt izgradnje HE Vranduk obustavljen, a upravo aktuelna situacija sa električnom energijom kada je SDA uprava Elektroprivrede BiH i vlada federalnog premijera Fadila Novalića sve to namjerila naplatiti od firmi i posredno građana-potrošaća, pokazuje da su gubici znatno veći od puke isplate odštete Štrabagu.

„Krećemo danas s velikom investicijom HE Vranduk, sljedeće godine s velikim termoblokovima, s izgradnjom dionica autoputa, brzih cesta. Mislim da će se BiH iduće godine pretvoriti u jedno veliko gradište”, rekao je u rujnu 2016. prilikom službenog otvaranja gradilišta HE Vranduk predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Pet godina kasnije, sva ta obećanja, kao i obično, tek su puko „slovo na papiru“.

Vezani članci