Voda prijeti kućama i nasadima u dolini Neretve

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Riječ je o najvećem vodostaju nakon velikih poplava, koje su u prije dvije godine pogodile desnu stranu grada Metkovića i dolinu Neretve, piše Slobodna Dalmacija.

Nasadi mandarina i poljoprivredne površine u nižim područjima u Neretvu, već su nekoliko dana pod vodom, a u opasnosti su i kuće sagrađene na nižim kotama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je razina rijeke još uvijek daleko ispod kritične razine, od 380 centimetra, kada se proglašavaju izvanredne mjere obrane od poplava stanovnici u dolini Neretve pribojavaju se scenarija nedavnih poplava, koje su započele nakon višednevnih kiša, južine i otapanja snijega u gornjem toku Neretve.

Ako je vjerovati meteorolozima, obilne kiše mogle bi potrajati do kraja tjedna, što će svakako utjecati na porast vodostaja Neretve te na razinu zaobalnih voda. Padaline i južina će i dalje utjecati na vodostaj Neretve jer će biti otežano istjecanje rijeke u Jadran.

Ipak, osim od vremenskih (ne)prilika, stanje na obalama Neretve ovisi od količine ispuštene vode iz hidroakumulacija uzvodno od Mostara. Ukoliko ispuštanje vode bude u manjim količinama i pod nadzorom, manja je mogućnost plimnog vala u donjem Poneretvlju.

Vezani članci