UKRAJINA "Bjelorusija je naručila printanje 50.000 poziva za mobilizaciju"

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

stožer Oružanih snaga Ukrajine tvrdi da je došao do informacija da je vojni komesarijat bjeloruske oblasti Brest objavio natječaj za tiskanje 50.000 poziva za mobilizaciju s rokom do kraja ove godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema dostupnim informacijama, vojni komesarijat regije Brest raspisao je natječaj za tiskanje 50.000 poziva za mobilizaciju s rokom do 31. prosinca tekuće godine", piše Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine u dnevnom izvješću", prenosi Index.

Bjelorusija tvrdi da se ne želi izravno uključiti u rat, ali dopušta da ruski vojnici budu stacionirani na njezinom teritoriju, koji je Rusija koristila kao pozadinsku bazu za invaziju na Ukrajinu krajem veljače.

Minsk i Moskva najavili su u listopadu zajedničke vojne snage, a ukrajinska vojska zabrinuta je zbog "rastuće prijetnje" nove ruske ofenzive iz Bjelorusije.

Ukrajina gradi zid na granici s Bjelorusijom

Podsjetimo, Ukrajina je u petak objavila da gradi armirano-betonski zid i druge vrste barikada na granici s Bjelorusijom. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko rekao je da je zid od 3 kilometra, prekriven bodljikavom žicom, podignut u regiji Volin, na granici s Bjelorusijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kijev navodi da Bjelorusija i dalje predstavlja prijetnju. Postavljene su i vreće s pijeskom, a kopaju se i rovovi, kazao je Timošenko. "To nije sve, ali nećemo otkrivati detalje", istaknuo je dužnosnik.

Dodao je da su u tijeku i drugi radovi u regijama Rivne i Žitomir, koje također graniče s Bjelorusijom. Timošenko je objavio fotografije zaštitara kako odmataju bodljikavu žicu uza zid koji se činio višim od dva metra.

Ukrajinski ministar obrane rekao je Reutersu da i dalje postoji prijetnja iz Bjelorusije, ali da su tamošnje snage "u pasivnom položaju". Ukrajinska granica s Bjelorusijom duga je više od 1000 km.

Vezani članci