VIDEO  U NEUM STIŽE POJAČANJE Pregovorima se pridružuje Interresorna radna grupa za izborne reforme

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Danas se u Neumu nastavljaju pregovori o izmjenama izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojima će se pridružiti i članovi Interresorne radne grupe za izborne reforme. Na ove pregovore neće doći predstavnici stranaka iz Republike Srpske neće doći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, jučerašnji pregovori trajali su cijeli dan, a prema prvom presjeku, koji su iznijeli službenik Ministarstva inostranih poslova SAD za izbornu reformu u našoj zemlji Matthew Palmer i direktorica pri Europskoj službi za inozemne poslove Angelina Eichhorst, ima mjesta za optimizam, mada to nije tako izgledalo nakon izjava domaćih političara poslije sastanaka u Sarajevu.

Istaknuli su hitnost da se rješenje pronađe i rekli da u domaćim političarima imaju partnere koji su posvećeni traženju rješenja.

Angelina Eichhorst, europska posrednica u pregovorima oko izmjena Izbornog zakona, ističe da su sve stranke posvećene ovom procesu, javlja BHRT.

 

"Većina stranaka je ovdje, i vladajućih i oporbenih. Dobro je čuti više različitih stavova. Od jutros radimo na integracijskom paketu, 70 stranica ima, jako su važne ove izmjene i osjećamo da su sve stranke posvećene. Puuno toga je na stolu, razgovori se nastavljaju. Drago nam je da smo ovdje i nadamo se konstruktivnom nastavku razgovora", ističe Eichhorst.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki predstavnik Matthew Palmer istakao je da je atmosfera pozitivna i da slijede razgovori s članovima Interresorne radne grupe. Izrazio je očekivanja da budu tu i stranke iz RS.

"Zadovoljstvo je biti ovdje u Neumu, ovo je prilika da stranke zajedno naprave promjene ka jačanju demokracije u BiH. Do sada, stranke su pristupile razgovoru u pozitivnom maniru. Paket integriteta je jako zahtjevan u tehničkom smislu. Paralelno s razgovorima između lidera, tu su i eksperti koji pomažu da riješimo neka teža pitanja. Svi su jako ozbiljno posvećeni ovim razgovorima kako bi se poštivao dogovor koji bi mogao biti predstavljen u parlamentu i dobiti većinu. Tu su i predstavnici ODIHR-a i Venecijanskog ureda. Što god bude dogovoreno bitno je da budu u skladu s njihovim preporukama i standardima. Ima dosta posla ali dobro smo počeli", izjavio je Palmer.

Eichhorst je također istaknula da su predstavnici stranaka svjesni hitnosti koju zahtijevaju izmjene Izbornog zakona BiH.

"Ako pogledamo prošlu godinu i sada, kada smo gospodin Palmer i ja bili, vidimo ne samo da ima volje i spremnosti za različita viđenja, nego da postoji zaista osjećaj za hitnost. Vjerujem da su svi lideri koji su ovdje posvećeni da institucije moraju funkcionirati i da nam treba rješenje. Oprezan optimizam postoji", navodi Eichhorst.

Vezani članci