Ukrajina: Vođa separatista ranjen u napadu

Vidi originalni članak
"Nepoznate osobe su iz automatskog oružja pucale u automobil u kojemu je bio Valerij Bolotov. Izgubio je puno krvi, ali nije u životnoj opasnosti", rekao je novinarima glasnogovornik Vasil Nikitin.

Zasad tu informaciju nije moguće potvrditi iz neovisnog izvora. Glasnogovornik iz sigurnosnih razloga nije htio reći u kojoj je bolnici Bolotov. "Sigurni smo da je taj napad odgovor Kijeva na naš referendum", rekao je Nikitin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naoružani proruski pobunjenici tvrde da su nadmoćno pobijedili na referendumima o "neovisnosti" koji su u nedjelju bili organizirani na istoku Ukrajine, u Donjecku i u Luhansku. Kijev i zapadne zemlje nazvali su to glasovanje "nelegitimnim".

Iz zasjede ubijeno šest ukrajinskih vojnika

Šest ukrajinskih vojnika je ubijeno, a osam je ranjeno u zasjedi proruskih separatista u blizini istočnog ukrajinskog grada Kramatorska, u regiji Donjeck, priopćilo je u utorak ministarstvo obrane u Kijevu.

Prema istom izvoru, oko 30 pobunjenika je teškim naoružanjem napalo ukrajinsku ophodnju koja se u oklopnim vozilima približavala mostu. Donjeck je jedna od dvije istočnoukrajinske regije koje su proglasile neovisnost od Ukrajine nakon referenduma koje su odbacili Kijev, SAD i EU.

U međuvremenu je jedan od vođa separatista pozvao Rusiju da regiju Donjeck "uključi" u svoj teritorij. Naoružani pobunjenici i dalje kontroliraju mnoge vladine institucije u istočnoj Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je u utorak da "još nije kasno" da Rusija počne "konstruktivno djelovati" u ukrajinskoj krizi, pozivajući ju da se ponaša kao "odgovoran sudionik".

"Naša poruka Rusiji je da djeluje kao odgovoran sudionik naše zajednice naroda", rekao je Barroso na presici u društvu ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka, nakon susreta Europske komisije i ukrajinske vlade, što je presedan za neku zemlju nečlanicu EU-a.

Hina

Vezani članci