UN izražava zabrinutost zbog novih američkih sankcija protiv Venecuele

Vidi originalni članak

Čelnica Vijeća UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet izrazila je zabrinutost "potencijalno teškim posljedicama" novih američkih sankcija protiv Venecuele na ljudska prava njenih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa objavila je u ovoj sedmici da zamrzava sredstva vlade venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura i zabranjuje američkim kompanijama poslovanje s tom državom.

"Sankcije su ekstremno široke i one ne sadržavaju dovoljne mjere da su ublaže njihove posljedice po najranjivije kategorije stanovništva" - navodi Bachelet u izjavi za javnost, prenosi dpa.

"Strahujem se da će to posebno imati dalekosežne posljedice po pravo na zdravstvenu zaštitu i hranu i zemlji u kojoj ionako postoje ozbiljne nestašice osnovnih roba" - dodala je.

Obim venecuelanske ekonomije opao je za 47,6 posto između 2013 i 2018. godine, ukazala je Bachelet.

Sankcije nametnute od 2017. godine pogoršale su posljedice ekonomske krize u zemlji, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok nove sankcije dodatno ograničavaju ekonomske aktivnosti, bojim se da će tvrtke i financijske institucije reagirati s oprezom i potpuno će prekinuti sve transakcije s vladom Venecuele" - kazala je povjerenica.

Maduro je osvojio drugi mandat na spornim izborima u prošloj godini i na čelu je države tijekom njene ekonomske propasti, kada su milijuni ljudi napustili zemlju bježeći pred krizom. Deseci zemalja priznali su opozicijskog čelnika Juana Guaida kao prelaznog predsjednika Venecuele.

(fena)

Vezani članci