TVRDNJE SAD-a I UKRAJINSKIH VOJNIKA "Rusija koristi kemijsko oružje u ratu protiv Ukrajine"

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Sjedinjene Države optužile su Rusiju da koristi kemijsko oružje "kao metodu ratovanja" protiv Ukrajine i uvele nove opsežne sankcije ruskim tvrtkama i vladinim tijelima. U priopćenju objavljenom u srijedu, američki State Department priopćio je "da je Rusija upotrijebila kemijsko oružje kloropikrin protiv ukrajinskih snaga kršeći Konvenciju o kemijskom oružju (CWC)."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje se kako je Rusija tijekom rata također koristila "sredstva za kontrolu nereda", odnosno suzavac, kršeći CWC.

"Korištenje takvih kemikalija nije izolirani incident i vjerojatno je potaknuto željom ruskih snaga da izbace ukrajinske snage s utvrđenih položaja i postignu taktičke dobitke na bojnom polju", navodi se u izvješću.

Američki zaključak podudara se sa svjedočenjima ukrajinskih vojnika koji kažu kako su se posljednjih mjeseci suočili s povećanim susretima s plinom i drugim nadražujućim kemikalijama na dijelovima bojišnice s ruskim snagama.

U priopćenju objavljenom na društvenim mrežama u ožujku, ukrajinske oružane snage rekle su da su zabilježile više od tisuću incidenata u kojima je Rusija koristila "streljivo sa suzavcem opremljeno otrovnim kemikalijama koje su zabranjene za ratovanje", s 250 slučajeva samo u veljači.

Rusija je ranije zanijekala uporabu kemijskog oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U zalihama ruske vojske nema kemijskog oružja, što potvrđuju međunarodne istrage", napisalo je rusko veleposlanstvo u Nizozemskoj na svojoj stranici X (ranije poznato kao Twitter), navodi se u izvješću državne novinske agencije TASS objavljenom u siječnju.

Kloropicrin se u Prvom svjetskom ratu široko koristio kao sredstvo za kemijsko ratovanje, ali više nije odobren za vojnu uporabu.

Sada se uglavnom koristi u poljoprivredi. Iritira pluća, oči i kožu, a može uzrokovati mučninu, povraćanje i proljev koji traju tjednima, prema CDC-u.

Vezani članci