STIGLA ODLUKA Ukrajina će dobiti moćne borbene avione F-16

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Sjedinjene Američke Države (SAD) odobrile su transfer američkih borbenih aviona F-16 Ukrajini iz Danske i Nizozemske, prenio je BBC. Na ovaj način Ukrajina može u potpunosti iskoristiti svoje nove mogućnosti , priopćeno je iz američkog State Departmenta, a prenosi britanski javni servis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi se da će do transfera borbenih letjelica doći kada ukrajinski piloti budu obučeni za upravljanje njima, te da su SAD, Danskoj i Nizozemskoj dale formalne garancije za transfer F-16, javlja Radio Slobodna Europa.

BBC dodaje da se smatra da Nizozemska ima 24 operativna F-16 koji bi trebalo biti povučeni iz upotrebe i zamijenjeni naprednijim avionima, dok Danska također planira nadogradnju flote od oko 30 lovaca američke proizvodnje F-16.

Rusija, koja je započela invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., do sada nije komentirala ovo pitanje. SAD i njihovi saveznici ranije su odbijali isporučiti F-16 Ukrajini strahujući da bi to dovelo do dalje eskalacije situacije sa Rusijom koja u arsenalu ima i nuklearno oružje, prenosi 'Dnevni avaz'.

"Pozdravljamo odluku Washingtona da otvori put za slanje F-16 u Ukrajinu", priopćio je nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter.

Vršitelj dužnosti ministra obrane Danske Troels Poulsen rekao je u srpnju da se nada da će se rezultati obuke ukrajinskih pilota na F-16 vidjeti početkom 2024. Glasnogovornik ukrajinskog zrakoplovstva Jurij Ihnat ovog tjedna rekao je da Kijev neće moći upravljati avionima F-16 naredne jeseni i zime.

Vezani članci