Srušio se zrakoplov koji je pratio NATO, našli ga Šveđani u Latviji

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Privatna Cessna srušila se u nedjelju navečer kod obale Latvije, objavila je švedska spasilačka služba, nakon što su je pratili avioni NATO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cessna 551 registrirana je u Austriji i letjela je iz Jereza na jugu Španjolske, odakle je krenula u 14:56 po srednjoeuropskom vremenu. Dužnosnici kažu da je avion, za koji se vjeruje da su u njemu bile četiri osobe, trebao sletjeti u Koelnu u Njemačkoj, ali je umjesto toga poletio prema Baltiku.

"Nismo mogli vidjeti nikoga u kokpitu"

Avion je skrenuo dva puta, kod Pariza i Koelna, te se potom uputio ravno preko Baltika, preletjevši švedski otok Gotland. U 19:37 po srednjoeuropskom vremenu brzo je počela gubiti na brzini i visini.

"Saznali smo da se zrakoplov srušio u more sjeverozapadno od grada Ventspilsa u Latviji. Nestao je s radara", rekao je glasnogovornik švedske spasilačke službe.

NATO-ovi borbeni zrakoplovi bazirani u Estoniji pratili su avion. Piloti i švedski dužnosnici koji su pratili avion navode da nisu mogli vidjeti nikoga u kokpitu, prenosi Avaz navode BBC-ija.

Nema objašnjenja

"Zrakoplov je letio iz Španjolske za Koeln, ali je tijekom leta promijenio rutu", objavila je latvijska uprava za civilnu avijaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kontrolori zračnog prometa nisu mogli komunicirati s posadom zrakoplova", rečeno je, dodajući da je Cessna 551 bila registrirana u Austriji, ali da je vlasnik bio u Španjolskoj.

Njemački list Bild navodi da je zrakoplov prijavio probleme s pritiskom u kabini nakon polijetanja i da je kontakt izgubljen nakon što je napustio Pirenejski poluotok.

Nisu pronađeni ljudski ostaci

U akciju spašavanja poslan je litvanski borbeni helikopter na zahtjev Latvije, rekao je glasnogovornik litvanske ratne avijacije. 

"NATO-ovi borbeni avioni bazirani u Estoniji pratili su avion", rekao je litvanski glasnogovornik.

"Spasilački timovi nemaju objašnjenje, možemo samo nagađati o tome što se dogodilo, ali je očito da su ljudi u avionu bili onesposobljeni", rekao je kasnije AFP-u vođa švedske spasilačke potrage, Lars Antonson, i dodao da "nisu pronađeni ljudski ostaci".

Vezani članci