'Šakali' osuđeni na 106 godina zatvora

Vidi originalni članak
...Abdulah Sokić na 12 godina, Ranko Momić na 15, Siniša Mišić na pet godina a Slaviša Kastratović i Boban Bogićević na po na dvije godine zatvora

Za ubojstvo albanskih civila tijekom 1999. godine devet pripadnika paravojne postrojbe "Šakali" osuđeno je na ukupno 106 godina zatvora, a dvojica su oslobođeni krivinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutkinja Snježana Nikolić Garotić priopćila je da su optuženi krivi zbog ubojstva više od 120 civila na teritoriju općine Peć, u selima Ćuška, Zahač, Pavlan i Ljubenić.

Najmlađa žrtva imala je 19, najstarija 87 godina a u optužnici je navedeno da su optuženi prilikom ubojstava, silovanja, uništavanja imovine i drugih krivičnih djela pokazali izuzetnu bezobzirnost i surovost.

Prvooptuženi Toplica Miladinović osuđen je nepravomoćno na maksimalnih 20 godina zatvor kao i Milojko Nikolić i Dejan Bulatović, Srećko Popović na 10, Abdulah Sokić na 12 godina, Ranko Momić na 15, Siniša Mišić na pet godina a Slaviša Kastratović i Boban Bogićević na po na dvije godine zatvora.

Krivnje su oslobođeni Radoslav Brnović i Veljko Korićanin. Vođa "Šakala" bio je Nebojša Minić zvani Mrtvi, koji je tijekom bijega preminuo od side u Argentini, navodi B92.

Inače, krajem studenog 2013. podignuta je još jedna optužnica za zločine u području Peći, protiv tri bivša pripadnika Vojske Jugoslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da su svjedoku suradniku u predmetu "Ćuška" i njegovom bratu, u noći između ponedjeljka i utorka zapaljeni splavovi u Beogradu, što pokazuje o kakvom predmetu se radi i koliko rizika preuzimaju oni koji rade u Vijeću za ratne zločine.

Vekarić je, nakon izricanja presude, rekao novinarima da je djelimično zadovoljan sudskom odlukom i najavio žalbe na oslobađajuće presude.

Hina

Vezani članci