FOTO  SAD priprema pistu za svoje vojne zrakoplove u Siriji

Vidi originalni članak
Kako prenosi britanski BBC, na temelju satelitskih snimki, izgleda kako SAD radi na proširenju jedne napuštene piste koja se nalazi pod kontrolom Kurda na prostoru sjeverne Sirije. Riječ je o pisti u blizini grada Rmeilan te je ista nedavno produžena na gotovo dvostruku dužinu od inicijalnih 700 metara.

Prema BBC-u, koju u izvještaju citira i izvor Stratfor, već tjednima kruže glasine o američkoj aktivnosti na ovom prostoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači li to da bi uskoro SAD mogao imati i svoju zračnu bazu na teritoriju Sirije? Ništa se ne može isključiti. Činjenica jest kako su sirijski Kurdi bliski sa SAD-om i zna se kako ih je SAD do sada pomagao u više navrata. Štoviše, SAD nastoji prikazati Kurde kao jedinu pravu anti-ISIL silu u Siriji što nije točno, no, ovo savezništvo jako ljuti tursko vodstvo.

Ako SAD stvarno priprema pistu za svoje vojne zrakoplove onda bi proces bio sličan kao i onaj ruski prošle godine. Naime, uspostavi ruske vojne baze u Siriji također je prethodilo nekoliko tjedana neprovjerenih glasina.

Vezani članci