Rosen Plevnelijev u znak protesta otkazao posjet Ukrajini

Vidi originalni članak
Ukrajinske vlasti udaljavaju svoju zemlju od Europske unije, ocijenio je u srijedu poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski, dok je bugarski predsjednik odlučio otkazati posjet toj zemlji.

Ukrajina »se udaljuje od Europske unije na vrlo jasan način i ne postoji ništa što bi ukazivalo da će se okrenuti u suprotnom smjeru«, rekao je Sikorski novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

»Pozivamo dvije strane na suzdržanost, ali glavni razlog za sve ovo što se događa, to je napuštanje puta prema Europi i prema reformama, te usvajanje represivnih zakona«, ocijenio je.

Novi zakoni koji stupaju na snagu u srijedu drakonski ograničavaju slobodu prosvjeda u Ukrajini. U kontroverznom zakonskom paketu, koji su zastupnici nabrzinu usvojili bez rasprave prošloga tjedna, predviđa se da prosvjednici mogu biti zadržani u pritvoru 15 dana zbog sudjelovanja u nedopuštenim prosvjedima ili zbog nošenja kaciga ili maski tijekom okupljanja.

Bugarski predsjednik Rosen Plevnelijev otkazao je posjet Ukrajini predviđen za svibanj, navodeći kao razlog »kršenja ljudskih prava i političku nestabilnost u zemlji«.

»Pribjegavanje sili protiv mirnih prosvjeda je neprihvatljivo i ne može biti rješenje političke krize«, rekao je Plevnelijev, za kojega »zakoni koji ograničavaju prava građana predstavljaju kršenje europskih vrijednosti«.

Pet oporbenih aktivista je izgubilo život, a tristo je ranjeno u silovitim sukobima prosvjednika i redarstvenih snaga u Kijevu, priopćio je u srijedu navečer improvizirani oporbeni medicinski centar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hina

Vezani članci