Putin zaprijetio Kijevu: Samo pokušajte ugasiti prosvjede u Donjecku!

Vidi originalni članak
Oni koji stoje iza najnovijeg zaoštravanja prilika u trima pokrajinama na istoku Ukrajine, a zapadni izvori prstom upiru u Rusiju i Vladimira Putina, odlučili su zaigrati na kartu kopiranja siječanjske pobune na kijevskom trgu Majdan. Samo ovaj put s drugim predznakom.

Naime, proruski pobunjenici u Donjecku i Luhanjsku (u susjednom Harkivu uspjela ih je rastjerati ukrajinska policija) zauzeli su pokrajinska sjedišta vlasti i ondje se zabarikadirali. U iščekivanju intervencije ukrajinske policije, proruski aktivisti grade barikade i mućkaju Molotovljeve koktele. Dođe li do kakvog većeg krvoprolića, s druge strane ukrajinsko-ruske granice već tjednima čeka 40.000 ruskih vojnika, spremnih da na Putinovu naredbu krenu u oružanu agresiju na Ukrajinu, držeći se Miloševićeve doktrine, odnosno tobožnje namjere da priskoče u pomoć ruskoj "nejačadi" i "ugroženom narodu". Pobunjenici u Donjecku, koji su prije nekoliko dana, prema krimskom receptu, već proglasili "narodnu republiku" neovisnu o vlasti u Kijevu, već su uputili poziv Moskvi da pošalje svoje "mirovne snage" u taj dio Ukrajine. Ruskih iredentista, ali i ukrajinskih izroda, koji sanjaju o ruskim mirovinama kakve su dobili stanovnici Krima, u Donjecku, Harkivu i Luhanjsku ne nedostaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reporteri iz Donjecka javljaju kako su oko zgrade pokrajinske uprave, koju su zauzeli proruski pobunjenici, podignuta tri prstena barikada. Putinovi aktivisti na terenu odlučili su u cijelosti kopirati scenografiju s kijevskog trga Jevromajdana, na kojem je srušena vladavina proruskog predsjednika Viktora Janukoviča. Dok njihovi muževi i sinovi podižu barikade, stanovnice Donjecka donose im hranu. I za njih su, kao i za one koji prosvjeduju, vlasti u Kijevu "fašistička hunta" i "uzurpatori". Ostatak Donjecka, gotovo milijunskog grada, živi normalnim životom, ali to ne znači da nema mnogo onih koji podupiru pripajanje Donjecka Rusiji.

U posljednja tri dana zgrada gradske vlade u najvećem istočnoukrajinskom gradu Harkivu dva je puta bila u rukama više stotina proruskih prosvjednika, koji su se sukobili s policijom. Među sudionicima prosvjeda bilo je mnogo mladih ljudi, ali i starijih žena.

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov zaprijetio je akcijom sigurnosnih snaga ako se stanje u gradovima uz rusku granicu uskoro ne stabilizira. "Postoje dvije opcije: politička i pregovaračka, kao i sila. Za one koji žele dijalog, predlažemo razgovore i političko rješenje. Manjini koja želi sukob ukrajinska vlada će odgovoriti silom", poručio je on.

U Luhanjsku je jučer rano ujutro više od 50 ljudi napustilo sjedište Državne sigurnosti u tom gradu, za koje su ukrajinski mediji ustvrdili da su bili ondje držani kao taoci.

Sve i dalje pomno prate vlasti u Moskvi i Washingtonu. Amerikanci su u Crno more poslali još jedan razarač, navodno zbog ranije zakazanih vojnih vježbi s Bugarskom i Rumunjskom. Da "spontanu pobunu naroda" u istočnoj Ukrajini Rusija prati s najvećom mogućom pozornošću, opasno zveckajući oružjem s druge strane granice, svjedoči i jučerašnja Putinova izjava kako se nada da Kijev neće učiniti nikakve nepovratne korake tijekom krize u Ukrajini. Dakako, riječ je o prijetnji. Ruski Napoleon, a neki kažu i Hitler, zapravo, cinično poručuje: Samo pokušajte intervenirati u svojoj zemlji, ja ću vas šahmatirati kao na Krimu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rusija se sprema za rat, i to nas zabrinjava", izjavio je jučer šef švedske kontraobavještajne službe Wilhelm Unge za Svenska Dagbladet. Prema njegovim riječima, postoje podatci kako su ruske službe pokušale zavrbovati švedske građane za špijunažu, kao i o pokušajima ruskih obavještajaca da se infiltriraju u vojne objekte na teritoriju te skandinavske zemlje.
I Švedska u strahu od ruske intervencije
Wilhelm Unge šef švedske kontraobavještajne službe:Rusija se sprema za rat, i to nas zabrinjava

Šef švedske kontraobavještajne službe Wilhelm Unge naveo je kako vojne vježbe ruskih lovaca na granici sa Švedskom i napadi ruskih hakera na IT sustave u njegovoj zemlji također potvrđuju sumnje da se Moskva sprema za rat. Švedsko Ministarstvo obrane priopćilo je kako ozbiljno doživljava informacije kojima raspolaže kontraobavještajna služba, zbog čega planira ubrzati reformu vojske. U Stockholmu ozbiljno razmišljaju o nabavci novih protuzračnih sustava, zrakoplova i podmornica. Kao odgovor na ruske ožujske vojne vježbe u Baltičkom moru, Švedska je već prebacila dio zrakoplovne flote na otok Gotland. Ruski službeni izvori naveli su da su vojne vježbe na Baltiku održane u sklopu uvježbavanja metoda za zaustavljanje pirata i da je u njima sudjelovalo više od 150.000 ljudi, 90 zrakoplova, 120 helikoptera, 880 tenkova, oko 80 brodova i 1.200 vozila i tehnike.

glas-slavonije.hr

Vezani članci