PROPAGANDA ILI ... Rusi tvrde da su u Ukrajini plaćenici iz BiH i Hrvatske, evo koliko ih je otišlo, a koliko ih je ubijeno

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Ministarstvo obrane Rusije objavilo je podatke, kako su naveli, o ubijenim 'plaćenicima' drugih zemalja koji su se u Ukrajini borili protiv ruske invazije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na listi zemalja čiji plaćenici su se borili na strani Ukrajine nalazi se i Bosna i Hercegovina. Od 24. veljače, odnosno dana kada je počela ruska invazija na Ukrajinu, ministarstvo obrane Rusije je navodno zabilježilo dolazak 167 plaćenika iz Bosne i Hercegovine.

Prema podacima koje je rusko ministarstvo objavilo, ubijeno je njih 51, dok je 40 deportirano. U Ukrajini ih je ostalo još 70, prenosi 'Dnevni avaz'.

Na listi koju je objavilo rusko Ministarstvo obrane nalazi se i Hrvatska. Navodno su od početka ruske invazije u Ukrajinu stigla 204 hrvatska plaćenika, a 74 je ubijeno, dok je 51 deportirano. Rusi tvrde da su se dva plaćenika iz Crne Gore borila na strani Ukrajine, a jedan od njih da je ubijen.

Iz Sjeverne Makedonije je navodno stiglo 74 plaćenika, a 21 od njih je ubijen, a 19 ih je deportirano. Iz Albanije je navodno stiglo 150 plaćenika, od kojih je 42 ubijeno. Na ratištu u Ukrajini je od početka invazije, tvrde Rusi, bilo 156 plaćenika s Kosova, a 61 plaćenik je ubijen do sada.

Ministarstvo obrane Rusije je objavilo da se na strani Ukrajine bore još borci iz Poljske, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Bjelorusije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrde da u borbene operacije nisu uključeni samo plaćenici nego i oni koji su došli obučavati ukrajinske vojnike te pomagati u popravcima zapadnog oružja koje je poslano u Ukrajinu.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da se od početka invazije za Ukrajinu borilo 6956 'plaćenika', od kojih je njih 1956 ubijeno, a 1779 je napustilo zemlju. Ovi podaci nisu neovisno provjereni i lako je moguće da se radi o ruskoj ratnoj propagandi, prenosi Index.

"Odlazak naših državljana u rat u Ukrajinu je njihova osobna stvar i mi o tome nemamo nikakve informacije niti o tome vodimo evidenciju. No čini nam se nevjerojatno da bi toliki broj naših državljana poginuo, a da mi to ne znamo. Odnosno, da nitko od nas nije zatražio konzularnu pomoć pa niti za izdavanje sprovodnice. Mogu kazati da ni naša veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić nema informacije da je u Ukrajini poginuo i jedan hrvatski državljanin", rekao je Gordan Grlić Radman za Jutarnji.

Kratko se oglasilo i Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske. "MVEP nije upoznat s navedenim informacijama. U prilog tome govori činjenica da Veleposlanstvo RH u Ukrajini od početka ruske agresije na Ukrajinu nije izdalo nijednu sprovodnicu. Stoga, apeliramo na suzdržavanje od širenja neprovjerenih informacija osjetljive naravi", naveli su u MVEP-u

Vezani članci