PRIJETI LI NAM NOVA KRIZA? Bankrotirala je jedna od najvećih banaka Amerike

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Budućnost 'Prve republičke banke', četrnaeste po veličini u SAD, dovedena je u pitanje usljed straha od domino efekata poslije jučerašnje propasti 'Banke Silicijske doline' (Silicon Valley bank - SVB), prenose danas mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Banka Silicijske doline', koja je bila specijalizirana za kreditiranje tehnoloških kompanija, bankrotirala je 10. ožujka i pala je pod državnu upravu. Regulatorna služba je zaplijenila depozite i obustavila poslovanje ove banke poslije 40 godina.

Njen brzi pad potresao je bankarski sektor, a akcije 'Prve republičke banke' oslabile su u prvom trenutku za 50 posto, da bi jučerašnji dan na burzi završile sa minusom od 15 procenata, prenosi Srna.

'Prva republička banka' današnjim priopćenjem pokušava umiriti ulagače i tvrdi da je i dalje stabilna i da je njena pozicija snažna kada je riječ o kapitalu i likvidnosti, prenosi 'Sputnik'.

Iako relativno nepoznata izvan Silicijske doline, SVB je bila među 20 najvećih američkih komercijalnih banaka, s 209 milijardi dolara ukupne imovine na kraju prošle godine, prema američkom regulatornom tijelu FDIC.

Podsjetimo da je velika financijska kriza 2008. godine izazvana upravo propašću nekih od najvećih američkih banaka.

Vezani članci