NATO poslao 40.000 vojnika na istok EU, ali i poruku Kini

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Boris Johnson, britanski premijer, rekao je uoči sastanka čelnika da će ruski predsjednik Vladimir Putin završiti sa suprotnim od onoga što je želio. Dobit će više NATO-a, a ne manje, na zapadnom krilu Rusije, nakon svoje invazije na Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nakon samog summita dao je izjavu za medije u Bruxsellesu. Prethodno je najavio kako će četiri nove borbene skupine biti poslane u Slovačku, Mađarsku, Bugarsku i Rumunjsku.

Stoltenberg je u petak objavio da će produžiti svoj mandat za još jednu godinu zbog rata u Ukrajini. Njegov trenutni mandat istječe 1. listopada, a trebao je preuzeti dužnost guvernera središnje banke svoje rodne Norveške do kraja 2022. godine, javlja RTL.

Glavni tajnik NATO-a započeo je svoju novinarsku konferenciju s porukom da je ruska invazija najveća prijetnja sigurnosti te da je narod Ukrajine pokazao hrabrost i odlučnost boreći se za svoju slobodu i budućnost.

"Mi stojimo uz njih", dodao je.

Stoltenberg navodi da je NATO pristao i dalje pomagati Ukrajini. Kaže da postoji "nova sigurnosna stvarnost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kopnu će biti znatno više snaga u istočnom dijelu saveza u većem stanju pripravnosti. U zraku će biti raspoređeno više mlažnjaka, a na moru će biti postavljeni nosači, podmornice i borbeni brodovi.

Osim više vojnih zaliha, jača se i kibernetička obrana, a NATO će također pomoći Ukrajini da se obrani od nuklearnih i bioloških prijetnji.

"Aktivirali smo obrambene planove NATO-a, rasporedili smo snage i smjestili 40.000 vojnika na naš istočni bok", potvrdio je šef NATO-a.

'Kina treba osuditi brutalni rat protiv Ukrajine'

Kaže da je Putinova invazija na Ukrajinu dugoročno promijenila naše sigurnosno okruženje i da je NATO spreman za dugoročne posljedice.

Ponavlja kako je savez povećao prisutnost na istoku te je u petak dogovorio četiri nove borbene skupine koje će biti poslane u Slovačku, Mađarsku, Bugarsku i Rumunjsku.

Stoltenberg kaže da saveznici iz NATO-a koordiniraju napore kada je riječ o energetskoj sigurnosti. To uključuje diverzifikaciju izvora opskrbe i smanjenje ovisnosti o ruskoj nafti i plinu.

Komentirao je i Kinu i kazao da je poruka NATO-a da se trebaju pridružiti ostatku svijeta u osudi "brutalnog rata protiv Ukrajine" i ne podržavati Rusiju ekonomskom ili vojnom potporom.

Stoltenberg je upitan o obraćanju predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i njegovu apelu na jedan posto NATO-ovih tenkova i zrakoplova. Kaže da su svi "pažljivo slušali" predsjednika Zelenskog i dodaje da saveznici iz NATO-a pružaju značajnu podršku Ukrajini, ali kaže da neće ulaziti u detalje o tome o kojoj je opremi riječ. Kaže da će NATO učiniti sve što može da podrži Ukrajinu oružjem kako bi se mogla braniti.

O kemijskom oružju

"Saveznici su se složili oko opreme da se Ukrajina zaštiti od bioloških prijetnji – dat ćemo opremu za otkrivanje, obuku, medicinske potrepštine. Povećavamo spremnost Saveznika za kemijske, nuklearne i biološke prijetnje. Naš general je aktivirao elemente zaštite i Saveznici raspoređuju dodatne vidove obrane. Branimo Ukrajinu, ali i same sebe", rekao je.

Stoltenberg kaže da je zabrinut jer Rusija pokušava optužiti Ukrajinu i njezine saveznike da se spremaju koristiti kemijsko oružje. Kaže da je optuživanje drugih način da se stvori izgovor da i sami učine to.

Naglasio je da su optužbe protiv Ukrajine i NATO saveznika lažne.

Svaka uporaba kemijskog oružja "potpuno će promijeniti prirodu sukoba", radi se o  "kršenju međunarodnog prava" i bilo bi iznimno opasno.

To bi pogodilo ne samo ljude u Ukrajini nego i potencijalno zemlje NATO-a zbog širenja kontaminacije.

Vezani članci