Kerry: Kriza u Ukrajini ne smije suprostaviti SAD i Rusiju

Vidi originalni članak
Kriza u Ukrajini ne bi smjela suprostaviti Sjedinjene Države i Rusiju, rekao je u utorak američki državni tajnik John Kerry, dok je Washington podržao proeuropsku oporbu, a Moskva režim Kijeva.

"Ne radi se o igri Zapada protiv Istoka, ne radi se o Rusiji ili SAD-u ili nekom drugom, radi se o narodu Ukrajine i izboru budućnosti Ukrajinaca", rekao je Kerry u nazočnosti britanskog kolege Williama Haguea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hague je rekao da Velika Britanija, poput Sjedinjenih Država i drugih velikih europskih sila snažno podržava teritorijalnu cjelovitost i jedinstvo Ukrajine.

Hague se zalagao da nove ukrajinske vlasti pokrenu vladu koju bi sačinjavali ljudi iz ranih regija Ukrajine, posebice istoka i juga zemlje.

On je također tvrdio da Zapad ne pokušava udaljiti Ukrajinu od Rusije.

Američki državni tajnik je obećao da njegova vlada želi raditi s Rusijom i drugim zemljama i svima koji su spremni raditi na smirenju stanja u zemlji. On je ukazao na strašno nasilje na Majdanu prošlog tjedna koje je šokiralo svijet.

Nakon što je u ponedjeljak Moskva dovela u pitanje legitimnost novih ukrajinskih čelnika, u utorak je snizila ton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjavivši da se protivi prijevremenim predsjedničkim izborima 25. svibnja, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao da Moskva želi da "Ukrajina bude dio europske obitelji u svakom smislu te riječi".

Hina

Vezani članci