Indija će prestići Kinu po broju stanovnika, do kraja godine će nas biti 8 milijardi na planetu

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Očekuje se da će svjetska populacija do 15. studenoga dosegnuti osam milijardi, pokazuju projekcije UN-ova Odjela za ekonomska i socijalna pitanja, objavljene u ponedjeljak, prema kojima će također Indija do 2023. godine prestići Kinu kao najmnogoljudnija zemlja svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok očekujemo rođenje osmomilijardite osobe na Zemlji," to je "podsjetnik na našu zajedničku odgovornost da brinemo o našem planetu i trenutak za razmišljanje o tome gdje još uvijek ne ispunjavamo svoje obveze jedni prema drugima", rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u izjavi, ne navodeći konkretne slučajeve, prenosi Hina.

To je također "vrijeme za slavljenje naše različitosti, priznavanje naše zajedničke ljudskosti i divljenje napretku u zdravstvu koji je produžio životni vijek i dramatično smanjio stope smrtnosti majki i djece", rekao je šef UN-a.

Prema odjelu UN-a koji je izradio prognozu, svjetska populacija trenutačno raste najsporijom stopom od 1950. Svjetska populacija mogla bi dosegnuti oko 8,5 milijardi 2030. i 9,7 milijardi 2050. godine, dosegnuvši vrhunac od oko 10,4 milijarde ljudi u 2080-ima prije nego što ostane na ovoj razini do 2100.

Dok je neto pad plodnosti primijećen u nekoliko razvijenih zemalja, porast stanovništva koji se očekuje u narednim desetljećima bit će koncentriran za više od polovice u osam zemalja, predviđa UN-ov odjel. To su Demokratska Republika Kongo, Egipat, Etiopija, Indija, Nigerija, Pakistan, Filipini i Tanzanija.

Vezani članci