Europom se šire opasni stršljeni

Vidi originalni članak
Stručnjaci smatraju zabrinjavajućim što se primjerak te, za Europu neuobičajene vrste stršljena, pojavio u Torinu, a uzimajući u obzir ne tako veliku udaljenost, razloga za strah ipak ima.

- Iako je mala vjerojatnost da se masovno presele k nama i to zbog Alpa, postoji mogućnost njihova prijenosa putem pošiljaka. Na taj način su i iz Kine došli u Europu i to putem pošiljke porculana gdje su se zavukli. Riječ je o nimalo bezopasnoj, invazivnoj vrsti stršljena, predatorima čije istrebljenje, ako bi do masovne pojave došlo, treba rješavati na državnoj razini - upozorava dr. sc. Višnja Prus, pročelnica Kliničkog odjela za imunologiju KBC-a Osijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lani je od srpnja do listopada u Kini od uboda azijskoga stršljena umrlo četrdesetak osoba, dok je zabilježeno oko 1.600 uboda, a azijski stršljen dnevno preleti i do 100 kilometara. Dodatan problem je taj što azijski stršljen, pojašnjava dr. Prus, i kad ugiba luči hormone te upozorava ostale jedinke da je napadnut te je moguće da pozove i cijeli roj. Inače, riječ je o vrsti veličine palca, mnogo većeg od stršljena kakvi se nalaze u našim krajevima i imaju veći spremnik otrova koji može izazvati zatajenje bubrega i drugih organa. Problem je u tome što nastradati mogu i osobe koje nisu alergične na ubode takvih vrsta kukaca.

- Dođe li do pojavljivanja azijskoga stršljena, to nije posao pojedinca, da se pozabavi time, nego službi koje se bave dezinsekcijom i društva uopće. No, smatram da ne treba stvarati paniku, iako je u prirodi potreban oprez općenito radi uboda stršljena i kakvog poznamo. Prošle su godine zbog uboda stršljena zabilježena dva smrtna ishoda u Hrvatskoj, a uobičajeno je da se oni koji se jave zbrinu putem Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, odnosno urgentnog trakta KBC-a, ili Jedinice intenzivnog liječenja.


ŠESTERO UMRLIH U FRANCUSKOJ

U Kini je od uboda azijskog stršljena preminula 41, a ozlijeđeno najmanje 1.650 osoba. Riječ je o vrsti koja može narasti i do četiri centimetra. Ima narančastu glavu s velikim crnim zubom kojim ruje, a pripadaju posebno otrovnoj porodici, odnosno najvećim stršljenima na svijetu. Koliko su opasni govori i to da se u borbu protiv stršljena u kineskoj provinciji Shaanxi uključila i policija te su uspjeli uništiti 710 košnica. U Francuskoj su se pojavili prije desetak godina i otad je zabilježeno šest smrtnih slučajeva.

glas-slavonije.hr

Vezani članci