Ebola se širi: U Makedoniji umro Britanac sa simptomima ebole

Vidi originalni članak
Britanac sa simptomima ebole umro je u četvrtak u Makedoniji, a vlasti su odmah zatvorile hotel u kojem je bio odsjeo, pa su hotelsko osoblje i još jedan Britanac sada u izolaciji.

Dužnosnik ministarstva zdravstva rekao je da je taj muškarac u Skoplje stigao 2. listopada iz Britanije, a da je u četvrtak u 15 sati hitno prevezen u bolnicu u kojoj je nekoliko sati poslije i umro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Jovanka Kostovska iz povjerenstva za zarazne bolesti rekla je da je muškarac povraćao, imao vrućicu i unutrašnje krvarenje, te da mu se stanje naglo pogoršavalo.

»To su sve simptomi ebole pa je i taj pacijent sumnjiv«, rekla je Kostovska na konferenciji za novinare i dodala kako su uzorci poslani u Njemačku radi potvrde uzroka smrti.

Vlasti nisu objavile ime umrloga Britanca, samo da je rođen 1956.

I drugi Britanac ima simptome bolesti, a u izolaciji je i ekipa hitne pomoći koja je oboljele vozila u bolnicu.

Virus ebole širi se izravnim dodirom s tjelesnim tekućinama zaražene osobe, s dosad je ubio gotovo četiri tisuće ljudi u zapadnoj Africi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje oboljele španjolske medicinske sestre, prve osobe koja se zarazila izvan Afrike, u četvrtak se pogoršalo, a u Madridu je sedam osoba u izolaciji.

U Srbiji je pod preventivnim zdrastvenim nadzorom zbog potencijalne zaraze virisom ebole 708 osoba, priopćilo je četvrtak srbijansko ministarstvo zdravstva.

Kao mjera prevencije i onemogućavanja širenja virusa ebole, pod zdravstveni nadzor u Srbiji je stavljeno 708 osoba, od kojih su 92 doputovale s područja ugroženih tim zaraznim oboljenjem.

«Prateći kretanje epidemiološke situacije ebola virusnog oboljenja u svijetu i odgovarajućih preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), do sada su u koordinaciji ministarstva zdravstva poduzete sve neophodne mjere prevencije i onemogućavanja unošenja virusa ebole u Srbiju«, istaknuto je u priopćenju.

Kako se navodi, nakon pojave prvog slučaja ebole na teritoriju Europe, u zdravstvenom sustavu Srbije je, sukladno preporukama WHO-a, «potrebno pojačati do sada poduzete mjere«.
Ministarstvo zdravstva s tim je ciljem poduzelo i »mjere osiguranja dodatnih količina zaštitne opreme«, istaknuto je u priopćenju.

Praška bolnica liječi jednog 56-godišnjeg Čeha koji ima simptome ebole, objavilo je u četvrtak bolnički glasnogovornik.

Po njegovim riječima, taj muškarac koji je nedavno doputovao iz Liberije, sad je u izolaciji u praškoj bolnici Bulovki, a obavljene su pretrage i uzorci poslani na analizu u laboratorij u Berlin. Nalazi bi mogli biti poznati u petak, rekla je.

Hina

Vezani članci