Drama u slovenskom dijelu Istre: Vlak iskočio iz tračnica, iscurilo 10.000 litara kerozina

Vidi originalni članak

U slovenskom Hrastovlju, blizu graničnog prijelaza Požane i Jelovice iz tračnica je jučer oko 15 sati izletio vlak pun kerozina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz jednog spremnika, javlja Radio Slovenija, iscurilo je 10.000 litara kerozina. Kompozicija je imala 18 vagona, a šest ih je iskočilo. Ukupno je u vagonima bilo 125.000 litara goriva.

Na terenu su cijelu noć bili radnici Slovenskih željeznica i vatrogasci koji sprječavali daljnje curenje goriva. Vatrogasci su sve prekrivali pjenom. Dvojica vatrogasaca hitno su prebačena u bolnicu - jednom je pozlilo, a drugi je bio ozlijeđen.

Postojala je opasnost da će kerozin zbog poroznog kraškog terena u tom dijelu Slovenije onečistiti podzemnu vodu na cijelom području slovenske obale, no Rižanski vodovod obavijestio je potrošače da je voda i dalje pogodna za piće, ali je je stanovništvo pozvao na racionalnu potrošnju i štednju vode.

Prije toga, gradonačelnik Kopra Aleš Bržan, rekao je kako se nada da voda neće biti zagađena.

"Još ne znamo hoće li gorivo onečistiti vodu i jesmo li blizu ekološke katastrofe", napisao je na svom Facebooku Bržan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U blizini se nalazi najvažniji izvor pitke vode slovenske Istre, Rižana. Rižanski vodovod je preventivno prestao crpiti vodu iz tih izvora, a povećao korištenje vode iz Hrvatske.

U nesreći je jako oštećen taj dio željezničke pruge na trasi Ljubljana-Koper, objavile su Slovenske željeznice. Navodno je kriva skretnica, ljudski faktor je isključen.

dnevnik.hr