Donirao spermu prije 30 godina i sad tuži kliniku da je otac 17 djece

Vidi originalni članak

Student medicine Bryce Cleary donirao je 1989. svoju spermu sveučilištu Oregon Health & Science University (OHSU) u nadi da će tako pomoći ljudima koji ne mogu imati djecu. Danas je liječnik i tuži to isto sveučilište za prijevaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozadina događaja

Kada je 1989. donirao spermu, Clearyju je bilo obećano da će njome biti začeto svega petero djece na istočnoj obali SAD-a.

Nakon što je saznao da je ona korištena pri začeću čak 17-oro djece, od kojih su gotovo sva rođena u Oregonu na američkoj zapadnoj obali, Cleary je odlučio tužiti sveučilište za 5,25 milijuna dolara, tvrdeći da je žrtva prijevare i da je bio emotivno potresen viješću da je otac 17-oro djece za koju nije znao ni da postoje, javlja CNN.

"Želio sam pomoći ljudima koji zbog neplodnosti ne mogu imati djecu i bio sam uvjeren da će OHSU postupiti profesionalno i ispuniti svoje obećanje. Nedavno sam saznao da je obećanje koje je sveučilište dalo bila laž", rekao je.

Glasnogovornica OHSU Tamara Hargens-Bradley izjavila je da će sveučilište slučaju pristupiti ozbiljno, no da isto tako ne može trenutno davati komentare zbog zaštite privatnosti pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cleary, koji sa suprugom ima tri sina i jednu posvojenu kćer, saznao je da je otac još 17-oro djece kada ga je njih dvoje u potrazi za svojim biološkim ocem kontaktiralo u ožujku prošle godine. Za Clearyja su saznali koristeći se podacima iz klinike za neplodnost OHSU-a i s web stranice Ancestry.com.

Cleary je nakon toga poslao uzorak svoje vlastite DNK stranici Ancestry.com i tada saznao vijest koja ga je šokirala.

"Znao sam da nešto nije u redu"

"Znao sam da nešto nije u redu kad sam dobio rezultate. Jednostavno je bilo previše podudarnosti koje se ne mogu dogoditi slučajno", dodao je Cleary.

25-godišnja Allysen Allee, koja je začeta Clearyjevom spermom, izjavila je na novinskoj konferenciji: "Čini se da OHSU nije uzeo u obzir da je riječ o stvaranju ljudskih bića i da smo im mi samo brojke na kojima su zaradili novac".

Cleary je spermu donirao kao student na poticaj klinike za neplodnost koja je djelovala u sklopu OHSU-a. Tvrdi da mu je klinika obećala da će sperma biti korištena samo u znanstvene svrhe i pri liječenju neplodnosti.

U svojoj tužbi navodi da bi broj njegove biološke djece mogao biti još veći jer klinika nije bilježila podatke kamo je sve slala doniranu spermu.

Vezani članci