Crkva u talijanskom ‘trokutu smrti’ ustala protiv opasne mafije

Vidi originalni članak
Mafija Cammora desetljećima odlaže zapaljivi toksični otpad na području između Napulja i pokrajine Caserta u jugozapadnoj Italiji.
Deset milijuna tona otpada tamo je spaljeno u posljednje 22 godine, pokazuju podaci skupine za zaštitu okoliša Legambiente, a Svjetska zdravstvena organizacija navodi da su učestalije prirođene malformacije i novorođenačke smrti uzrokovane rakom povezane s izlaganjem otpadu na tom području.

"Ekološka katastrofa... pretvorila se u stvarnu ljudsku tragediju", napisali su napuljski nadbiskup i lokalni biskupi u otvorenom pismu predsjedniku Giorgiu Napolitanu u subotu.
"Previše (ljudi) plaća cijenu zbog arogancije, zlostavljanja, neciviliziranosti, pohlepe i gluposti kriminalaca", navodi se u pismu i dodaje da je zemlja zatrovana što uzrokuje "tragičnu i nepopravljivu štetu".
Posljednjih mjeseci prosvjednici su izašli na ulice Napulja kako bi zatražili od vlade da učini više kako bi očistila regiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je prošlog mjeseca zabranila spaljivanje smeća u odluci kojom pokušava riješiti tu krizu, ali je svećenstvo pozvalo na širu akciju koja uključuje čišćenje, liječničke preglede, financijsku potporu za pogođene tom krizom i programe kojima će se boriti protiv nezakonitog poslovanja.

Hina

Vezani članci