U SUSRET VELIKOJ GOSPI: Biskup Ratko u Prenju, Sudar na Kondžilu, provincijal Bosne Srebrene u Širokom

Vidi originalni članak

Katolici diljem svijeta, a posebno i oni u Hercegovini u četvrtak proslavljaju blagdan Velike Gospe. U Hercegovini na svakom koraku imamo marijanska svetišta, a najstarije je ono u Širokom Brijegu, gdje svake godine stižu kolone hodočasnika iz svih krajeva svijeta. Redovito bude preko dvadeset tisuća vjernika.  Ove godine u Širokom gostuje provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, koji će predvoditi svetu misu na uočnicu Velikoj Gospi u 19 sati, ali i središnje misno slavlje u 11 sati na sam blagdan. Osim svete mise u 11 sati, hodočasnici će imati i svete mise u 5, 6, 7, 8 i 9 sati. Na Veliku Gospu proslavlja se i dan općine Široki Brijeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavi i Posušje

Uz Široki Velika Gospa slavi se i u Posušju, gdje se također obilježava dan općine za Veliku Gospu. U Posušju svetu misu na uočnicu Velikoj Gospi predvodi don Mladen Parlov s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, koji će predvoditi i središnje  misno slavlje. Ispovijedanje počinje u 6 sati, a svete mise planirane su još u 7, 9 i 19 sati. Osim u ta dva grada, Velika Gospa se svečano proslavlja i Nevesinju, Hrasnu, župi Seonica i Prisoje u duvanjskom kraju, potom Čitluku, Trebižatu, Rami… Neizostavno je i Međugorje. U crkvi sv. Jakova u Međugorju svečano misno slavlje je u 19 sati, a hodočasnici imaju prigodu za ispovijed već od samog jutra. Osim središnjeg misnog slavlja u 19 sati, svete mise su planirane u 6, 7, 8, 9, 11 sati. I selo Prenj u stolačkoj općini slavi Veliku Gospu, a ove godine svečano misno slavlje predvodi biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko mrkanski mons. Ratko Perić. Tom prigodom obilježava se i 150 godina od blagoslova župne crkve. U Seonici središnje misno slavlje na Veliku Gospu predvodi bivši provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Sesar, a u Nevesinju generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije don Željko Majić.  U Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije Prisoje svetu misu na Veliku Gospu predvodi biskupijski vikar don Ivo Šutalo.

Molitva i post

U poznatom marijanskom svetištu Vrhbosanske nadbiskupije Komušina-Kondžilo misu u 11 sati predvoditi će mons. dr. Pero Sudar, pomoćni biskup. Nakon svete mise slijedi povratak u procesiji s Gospinom slikom i završetak obreda. Velika Gospa patron je i u Kreševu, kao i dan općine. Uz spomenuto, brojne su još crkve i kapele posvećene Velikoj Gospi. Upravo brojnost marijanskih svetišta u našoj zemlji govori u prilog tome da su se ovdašnji vjernici stoljećima u svim nedaćama, kojih manjkalo nije, utjecali Gospi, te posebno častili trenutak njezina uznesenja na Nebo. Tradicionalno se dan uoči Velike Gospe posti, a na misna slavlja u četvrtak brojni će doći pješice i bosi, da Marija njihove tegobe preda Isusu.

K.Perić/Hercegovina.info

Vezani članci