Sveti Otac na prvoj općoj audijenciji ove godine

Vidi originalni članak
Bog je prisutnost čvrsta i stamena. On će ostati vjeran jer ne može negirati sebe samoga. To je sigurnost naše vjere, poručio je Sveti Otac na prvoj općoj audijenciji ove godine.

Započinjući niz kateheza o Božjem milosrđu, Papa je napomenuo kako će one biti ''pod biblijskim vidikom'', kako bismo o milosrđu učili slušajući što nas sam Bog uči po svojoj riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Svetom pismu, podsjetio je Papa, Bog je predstavljen kao ''Bog milosrdni''.

- To je njegovo ime, po kojem nam On objavljuje svoje lice i svoje srce. On sam sebe naziva: Gospodin, Bog milosrdan i milostiv; spor na srdžbu i bogat ljubavlju i vjernošću (Izl 34, 6) - kazao je Sveti Otac.

Katehezu je nastavio razlažući jednu po jednu ovih riječi Svetoga pisma.

- Gospodin je milosrdan. Slika koja se tu predlaže jest Bog koji se nad nama gane i raznježi, poput majke kad uzme u ruke svoje djeteta, jedino želeći da ga ljubi, štiti, spremna sve darovati, pa i sebe samu - objasnio je Papa dodajući kako bi se u doslovnom prijevodu te ljubav mogla nazvati ''ljubavlju utrobe''.

Sljedeće u Bibliji piše kako je ''Gospodin milostiv'', nastavio je Papa, objašnjavajući kako se Bog u svojoj veličini prigiba nad onim tko je slab i siromašan, uvijek spreman prihvatiti, razumjeti i oprostiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- On je poput milosrdnog oca iz prispodobe koju donosi Luka: oca koji se ne zatvara u svoju ljutnju zbog odlaska mlađega sina - nego upravo suprotno - nastavlja ga čekati te mu poslije trči ususret, grli ga ne dopuštajući mu niti da dovrši svoje priznanje, kao da mu zatvara usta - kazao je papa Franjo.

U nastavku prispodobe otac poziva i starijeg sina koji je ogorčen i nije mu do slavlja.

- I nad njim se otac prigiba, poziva ga da uđe, nastojeći njegovo srce otvoriti ljubavi, kako s 'gozbe milosrđa', nitko ne bi bio isključen. Milosrđe je gozba, radost - veselo je ustvrdio Papa.

Nastavio je objašnjavajući sljedeću karakteristiku Boga: ''spor na srdžbu''.

- Bog je doslovno 'dugoga daha'; odnosno daha strpljenja i sposobnosti da podnosi. Bog zna čekati, njegova vremena nisu nestrpljiva poput ljudskih - pojasnio je Papa.

Napokon, dodao je Papa, Gospodin se proglašava kao: ''bogat ljubavlju i vjernošću''.

- Bog je velik i moćan, ali se ta veličina i moć prelijevaju u ljubav prema nama tako sićušnima i nesposobnima. Njegova ljubav čini prvi korak i ne ovisi o ljudskim zaslugama, nego o beskrajnoj besplatnosti - kazao je dodajući kako tu skrb ne može zaustaviti ni grijeh.

Posljednje riječi kojima se Bog objavljuje je ''vjernost bez granica'', nastavio je papa Franjo.

- Bog je posvema i uvijek pouzdan. On će ostati vjeran jer ne može negirati sebe samoga. Ljubav i milosrđe su bitak, Boga. Bog je pouzdan, prisutnost čvrsta i stamena. To je sigurnost naše vjere - zaključio je katehezu Svet Otac.

Vezani članci