Kad je Isusova majka progovorila hrvatski

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
To zanimanje za pojavu ne mora odmah značiti prihvaćenje ili neprihvaćanje vijesti da se Bogorodica zaista osobno pojavila.

O tome su moguća i različita mišljenja. No, bilo kako bilo, ta se pojava ne može ne povezivati sa sličnim pojavama diljem svijeta, posebno od polovice 19. stoljeća - kad se pročulo o ukazanjima u Lourdesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lourdes i Fatima

Nakon Lourdesa uslijedilo je također u cijelom svijetu poznato okupljanje vjernika u Fatimi u Portugalu, počevši od 1917. I Lourdes i Fatima su se na svoj način povezali s velikim događajima u svijetu koji su bez sumnje djelovali i na kršćanstvo. Polovicom 19. stoljeća na jugu Francuske Gospina ukazanja pojavila su se kao određeni lijek vjernicima koji su u Francuskoj i drugdje bili više ili manje zbunjeni velikim promjenama kako na političkom i društvenom, tako i na znanstvenom području. Dok su crkveni stručnjaci teško tražili kako se u promijenjenim vremenima iznova postaviti, iz Lourdesa je dolazila poruka božje ljubavi po skrbi Isusove majke.

To je bez sumnje bila za kršćane velika pomoć i utjeha. Onda se pročulo o Gospinim ukazanjima u Fatimi, i to baš potkraj 1917. uoči Oktobarske revolucije i svega što je za tim slijedilo. Teško je shvatiti kako su ta djeca, pastiri, došli na misao - ako im to doista Gospa nije rekla - da slijedi veliko zlo koje će cijeli svijet potresti, ali da će se nakon svega Rusija ipak obratiti.

Sad je o tome moguće i povijesno misliti.

Da preskočimo više vijesti o raznim, manje glasovitim Gospinim ukazanjima, 1980. nalazimo se pred vijestima iz Međugorja. To je također važno i s obzirom na vrijeme i s obzirom na mjesto. Veliki komunistički blok imao se uskoro raspasti, Crkva bi se morala ponovno snaći, uslijedile su vrlo krvave godine - a Gospa se predstavlja kao Kraljica mira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I iz godine u godinu množi se milijunski broj hodočasnika iz cijeloga svijeta u to naše Međugorje. Najednom cijeli svijet zna da Gospa govori hrvatski i da navješta, unatoč svemu, mir.

Mirotvorno kršćanstvo

To su neizbrisive povijesne pojave. Za nas, čak bili ili ne bili vjernici, nije svejedno što svijet o nama, upravo o našem mirotvornom kršćanstvu u znaku Isusove majke čuje. Tek kad se sve to uzme u obzir mogu se postavljati pitanja što se zaista dogodilo glede objektivnosti ukazanja.

Tko vjeruje i tko je tamo vjeru oživio i ojačao, nema razloga odbijati tu poruku mira i ljubavi. No, ni vjernik ne mora to prihvatiti, ni Papa nema vlast proglasiti da se Gospa zaista pojavila. Može samo više ili manje dati toj pojavi važnost, odobriti vjernička okupljanja i uputiti biskupe i svećenike da budu pozorni na poruke koje odatle idu u svijet. Dalje od toga ni ovaj put Sveta Stolica zacijelo neće ići.

Don Živko Kustić

Vezani članci