FOTO  Jedan od simbola Mostara uskoro u punom sjaju

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Mostarski paroh Radivoje Krulj izjavio je da je pri kraju obnova Saborne crkve u Mostaru, te poručio da za mostarske pravoslavce obnova ove crkve znači bukvalno život i postojanje u tom gradu, navodi Srna. Prema njegovim riječima, obnova hrama za Mostar i njegove građane znači vraćanje jednog od važnih simbola i znamenitosti grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grubi građevinski radovi stigli su do samog kraja. Trenutno se završava 'kapa' na zvoniku na koji treba da se postavi već završeni pozlaćeni križ, a uz to, ostalo je da se završe fasadarski radovi na zvoniku i sjevernom i južnom zidu hrama. Time ćemo završiti građevinske radove na hramu i vratiti mu predratni vanjski izgled", rekao je paroh Krulj.

On je napomenuo da je Saborna crkva u Mostaru do gradnje Hrama Svetog Save u Beogradu bila najveća bogomolja pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve (SPC). "Ona je zaista temelj našeg postojanja i naravno mjesto liturgijskog sabranja, crkvenog života, naše duhovnosti i hrišćanskog identiteta", rekao je paroh Krulj za 'Politiku'.

On je dodao da stavljanje u funkciju Saborne crkve, čiju su obnovu pomogli Mostarci svih vjera, nije samo puko stavljanje i vraćanje još jednog spomenika kulture tog grada, nego i upotpunjavanje turističke ponude Mostara i smisla ovog grada kao multietničkog i multireligijskog centra Hercegovine.

Govoreći o osiguravanju financija za obnovu hrama, paroh Krulj je naglasio da postoje čvrsta obećanja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, da je neupitna podrška Republike Srpske i Srbije.

On je naveo da je za projekat enterijera i partera, koji iziskuje velika financijska sredstva, aplicirano i da će se aplicirati kod vlada Turske, Rusije, Federacije BiH i Vijeća ministara BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paroh Krulj je naglasio da se, kada je riječ o unutrašnjosti hrama, može odmah početi sa elektro, strojnim i drugim instalacijama, te sa unutarnjim malterima i fresko-malterom. "To možemo završiti tijekom ove godine, čak tijekom ljeta. Pri kraju smo i definiranja izvedbenog projekta enterijera, a što se tiče koštanja vidjet ćemo kakva će biti ponuda umjetnika i majstora. Nezahvalno je prognozirati", rekao je mostarski svećenik.

Svećenik Krulj se nada da će već ove godine u mostarskoj Sabornoj crkvi biti priređena svečanost povodom 800 godina autokefalnosti SPC i ustanovljenja Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, te da će to biti i početak redovnog ciklusa bogosluženja u tom hramu, koji je izgrađen 1873. godine.

Saborni hram Svete trojice građen je u periodu od 1863. do 1873. godine. Nalazi se na lokaciji Brankovac. Velelepna, monumentalna i živopisna crkva posvećena Svetoj trojici bila je jedan od najviših i najljepših pravoslavnih hramova na Balkanu. Hram je potpuno srušen u ratu 1992. godine.

Hram je Bazilikalne osnove, sa malim i malobrojnim otvorima, nadogradnja je vizantijskog stila sa šest nejednakih kupola na visokim ostakljenim tamburima, koji su osvjetljavali unutrašnjost. Zvonik koji je građen u baroknom stilu, atike sa gotičkim i orijentalnim šiljcima i bogata plastika oko otvora, bile su stilske karakteristike Crkve Svete trojice u Mostaru, navodi se na stranicama Wikipedije.

Vezani članci