BLAGDAN SVETOG VINKA Sestre Milosrdnice obilježavaju 150 godina prisutnosti u BiH

Z. Kolobara/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Sveti Vinko, Francuz s kraja 16. i početka 17. stoljeća ostavio je dubok trag i u našem društvu. Poznat po zdravstvenom radu, ali i humanitarnom i socijalnom ustanovio je zajednicu Družba sestara milosrdnica koja je imala samo jednu misiju - pomagati svima koji su u nevolji. Vizija se brzo proširila po ostatku svijeta od Alžira, Tunisa, dalekog Madagaskara pa sve do Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Svečano Euharistijsko slavlje na patron samostanske crkve Družbe sestara Milosrdnica posvećene njihovu utemeljitelju sv. Vinku Paulskom u središtu Sarajeva (ulica Maršala Tita 42), danas u 17.30 sati će predvoditi biskup banjolučki mons. Franjo Komarica.

Prve sestre milosrdnice su stigle u Sarajevo 13. studenoga 1871. godine na poziv biskupa fra Paskala Vujičića, a u Sarajevu ih je dočekao fra Grgo Martić koji je u ono doba bio župnik u Sarajevu. Fra Grgo Martić je smjestio sestre u jednu kućicu pokraj stare župske crkve na Miljacki. Godine 1874. Sarajevski župnik fra Grgo Martić, dobivši 2 500 dukata  od generalnog austrijskog konzula, kupio je na obali Miljacke zemljište za biskupski stan te za školu i samostan sestara.1879.godine izbio je veliki požar i uništio samostan i školu sestara tako da su se sestre morale tu zimu vratiti u Zagreb, ali su se već u veljači 1880.vratile u Sarajevo i popravile kuću da bi opet otvorile školska vrata djeci.

Sestre danas žive i djeluju na više lokacija u Sarajevu, Banja Luci, Derventi, Livno, Ljubuški, Mostaru i Stocu. Njihovom zaštitniku posebno se utječu bolesni, a osim bolesnih još je zaštitnik Caritasa, konja, bolnica, izgubljenih predmeta, zatvorenika i dobrovoljaca.

Sestre milosrdnice su jedna od najstarijih ženskih redovničkih zajednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na područje Bosne i Hercegovine stigle su 1871. godine kad je općenito Družba na hrvatskom području bila stara samo 15 godina. Današnja provincijalna poglavarica Julijana Djaković smatra da je biskup Paškal Vuičić posjedovao pronicljivi duh pa je u dogovoru pozvao zagrebačke sestre milosrdnice u Bosnu. Biskup je smatrao da one mogu odgovoriti potrebama onog vremena i prostora.

sestre milosrdnice,Sveti Vinko ,Sarajevo,Mostar

Posebno izazovno razdoblje bilo je vrijeme komunizma.

"U tom vremenu ateističkog svjetonazora sestre su proživljavale svoju kalvariju. Dovoljno se vratiti na 12 spomenutih škola u 12 gradova širom BiH. Dakle, svih 166 sestara koje su radile u prosvjeti 1949. godine doslovno su „izbačene“ na ulicu. U svemu tome sestre su nastojale živjeti Vinkove savjete koji su im davali smisao života. Sjećale su se njegovih riječi :“Premda je bio Gospodar svega svijeta, Krist je postao najsiromašniji od svih ljudi…i zato neka nam veća briga bude širiti Kraljevstvo Isusa Krista, nego naše posjede“ I zaista u to poratno vrijeme Gospodin je dopustio da gubitkom radnih mjesta cijela Družba proživljava duboku materijalnu krizu. Teško se bilo snaći u nastaloj situaciji, pa su se neke sestre u dogovoru sa Poglavarima vratile u Zagreb u Kuću maticu, neke su, rođene na ovim prostorima otišle svojima, a neke su si potražile druga radna mjesta prilagođavajući svoju struku potrebama i zahtjevima posla. Mnoge sestre su našle utočište u župnom apostolatu i pastoralu. Zato su uvijek ostale zahvalne župnicima koji su im u tim teškim trenucima pokazali razumijevanje i prihvaćanje", kazala je sestra Djaković u razgovoru povodom 150 obljetnice dolaska objavljenog na njihovim stranicama.

Sestre milosrdnice danas imaju drugih "problema".

"Družba sestara milosrdnica je svojom karizmom koju joj je u baštinu ostavio sveti Vinko u svakom povijesnom razdoblju aktualna i izazovna. Jedna sestra milosrdnica uvijek i svugdje ima posla. I to je razlog njene radosti. Iako si ne smijemo dopustiti da nas obeshrabri životna dob, ipak smo svjesne da nas pomalo snage napuštaju zbog „istrošenosti“. Osjećamo i uviđamo da nas ljudi zaista trebaju i traže i spremne smo im se staviti na raspolaganje, ali nas nema dovoljno. Možda je to jedna od glavnih poteškoća koja nas opterećuje.

Trenutno imamo samo jednu sestru juniorku. Nemamo niti novakinja, niti postulantica. Ako je to Božja volja za nas u ovom trenutku, moramo je prihvatiti. A On, neka u svom milosrđu bude uz nas i neka nas nadahnjuje kako se nositi s novim izazovima današnjeg vremena i svijeta", navodi provincijalka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tijeku je jubilarna godina kojom sestre Milosrdnice sv. Vinka Paulskog Provincije Majke Divne Sarajevo obilježavaju 150. godišnjicu dolaska prvih sestara u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu (1871.-2021.). Jubilarna godina je otvorena svečanim Euharistijskim slavljem u katedrali Srca Isusova u Sarajevu na Svjetski dan siromaha u nedjelju, 15. studenog 2020. Jubilarna godina bit će zatvorena također na Svjetski dan siromaha, u nedjelju, 14. studenog 2021.

Vezani članci