FOTO  PROSLAVA SVETOG ANTE NA HUMCU "Kakvi smo danas u odnosu na prošlu godinu, je li nas rastrgao svijet oko nas?"

I. Ćubela/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Župa Humac danas slavi zaštitnika svoje župe, crkve i samostana svetog Antuna Padovanskog, odnosno svetog Antu. Hodočasnici iz svih krajeva od ranog jutra pristižu u Ljubuški, na Humac kako bi proslavili jednog od najomiljenijih svetaca u kršćanskom puku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni od njih pješačili su cijelu noć kako bi stigli do svog svetog Ante.

Sveti Ante Humac

Svete mise krenule su već od ranog jutra, te su slavljene u 5, 6, 7, 8 i 9 sati, dok je središnje svečano misno slavlje bilo u 11 sati.

Sveti Ante Humac

Na istom je nazočio veliki broj vjernika. Misno slavlje koje je započelo procesijom s kipom svetog Ante predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Ante Humac

U svojoj propovijedi on je istaknuo

"Ja sam ovdje prvi put na svetkovini Svetog Ante, ali dugo putujem. Mnogi ovdje čine zavjet, mnogi dolaze jer žele biti bolji i drugačiji ljudi. Ja vas pitam danas, sjećate li se svetog Ante prošle godine i kakvi smo mi danas u odnosu na godinu ili dvije ranije. Je li naš Bog zajedno s ovim svecem i s vrijednostima koje ostaju ili nas je rastrgao svijet oko nas koji ide nekim svojim putem. Ja vjerujem da je ovo mjesto gdje dolazimo k sebi, gdje počinjemo iznova gdje se kajemo za loše i želimo bolje. Neka nam ovaj blagdan i ovaj svetac budu povod za nove početke.Ako imamo hrabrosti za kajanje, možda imamo u sebi duha poniznosti", rekao je provincijal Grbeš.

Na kraju svete mise župnik fra Dario Dodig zahvalio je svima koji su sudjelovali organizaciji blagdana svetog Ante na Humcu, a provincijal Grbeš na dar je dobio kip svetog Ante istovjetan onome koji se nalazi ispred crkve na Humcu.

Sveti Ante Humac

Tijekom cijelog dana u crkvi, ali i u krugu nje brojni vjernici obavljaju sakrament ispovijedi.

Večernja sveta misa slavit će se od 19 sati, a i nju će slaviti provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš.

Vezani članci