FOTO/VIDEO  10. kolovoza 1991. na Čukur brdu ubijen je Gordan Lederer

Vidi originalni članak
10. kolovoza 1991. na Čukur brdu iznad Hrvatske Kostajnice ubijen je jedan od najboljih snimatelja HTV-a, Gordan Lederer. Stradao je od snajperskog hica koji ga je pogodio na radnom zadatku dok je snimao hrvatske gardiste u akciji izviđanja tijekom neprijateljskih napada na Pounje.

Lederer je diplomirao na studiju filmskog i televizijskog snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Bavio se i fotografijom i arheologijom. U ulozi ratnog snimatelja našao se u Iraku početkom 1991., a ubrzo nakon povratka u ratom zahvaćenu domovinu, kamerom obilazi krizna žarišta od Knina do Vukovara. Tako je, među ostalim, snimio i prvi otvoreni oružani sukob hrvatskih snaga s pobunjenim Srbima početkom ožujka u Pakracu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srpnju, nakon povratka sa snimateljskog zadatka u Sloveniji, odlazi na Banovinu gdje snima rame uz rame s hrvatskim borcima u želji da svijetu pokaže istinu o agresiji koja se događa u Hrvatskoj. Nakon što je pogođen snajperskim hicem, dok je primao prvu pomoć sa srpskih položaja ispaljena je granata koja je Ledereru nanijela još teže ozljede.

Iako je bio profesionalni novinar aktivan s obje strane crte razdvajanja, načelnik štaba 5. armijske oblasti JNA, general Andrija Rašeta nije dopustio da ranjenog Lederera prevezu helikopterom do bolnice u Zagrebu. Sati izgubljeni u vožnji zapriječenim cestama bili su presudni za mladog snimatelja koji je preminuo u 34. godini.

Njegove posljednje snimke postumno su montirane u film Banijska ratna praskozorja, koji je popraćen pjesmom ‘Brothers in arms' Dire Straitsa, mnogima ostao u trajnom sjećanju kao jedna od najdojmljivijih uspomena na Domovinski rat.

Zanimljivo, na snimci je i aktualni ministar branitelja, Tomo Medved (3:44).

Na mjestu stradanja Gordana Lederera danas stoji spomen obilježje ‘Slomljeni pejzaž' izrađeno na inicijativu HRT-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci