Županije nisu spremne za Dom naroda!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
- Izbor izaslanika za Dom naroda bit će obavljen samo u Hercegovačko-neretvanskoj županiji do 17. ožujka. Dok će iz skupština Hercegbosanske, Zapadnohercegovačke i Posavske županije to biti učinjeno tek nakon postizanja konačnog dogovora o uspostavi vlasti na višim razinama, rekao je naš izvor iz vrha 'Devedesetke'.

Dva HDZ-a, kako je od ranije poznato, izbor izaslanika za Dom naroda uvjetuju postizanjem dogovora o formiranju vlasti, prema kojem bi tim strankama pripalo pet ministarskih pozicija u federalnoj Vladi, koja po Ustavu pripadaju Hrvatima. Također, dva HDZ-a ne pristaju da bilo koja od stranaka potpisnica Platforme SDP-a sudjeluje u raspodjeli ministarskih fotelja rezerviranih za Hrvate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, za 17. ožujka najavljeno je održavanje konstituirajuće sjednice Doma naroda čime će biti otvoren proces formiranja vlasti unatoč protivljenju dva HDZ-a.

Istovremeno, razgovori visokih dužnosnika dvaju HDZ-ova, SDP-a i SDA, pod okriljem OHR-a, nisu urodili plodom. Naime, SDP i SDA za sebe traže barem jednu ministarsku poziciju namijenjenu Hrvatima što je za hrvatske stranke u potpunosti neprihvatljivo.

Tvrde kako bi prepuštanje ijedne ministarske pozicije značilo majoriziranje Hrvata zbog načina odlučivanja u federalnoj Vladi.
bitno.ba

Vezani članci