Zeleno-crveni u krizi: SDP-ova Tuzla neće s Bakirom i SDA!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Po navodima lista, sjednici su prisustvovali i izaslanici Centrale iz Sarajeva. Svih 13 općinskih organizacija suglasno je da Glavni odbor SDP-a BiH, shodno Statutu stranke, odluči o koaliranju u vlasti na državnoj i entitetskoj razini, a da odlučivanje o koaliciji na županijskoj razini prenese u nadležnost županijskih organizacija.

Tuzlaci najodlučniji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjednici Županijskog odbora, iz zdravstvenih razloga, nije prisustvovao Mirza Kušljugić. Tomo Vidović, predsjednik ŽO SDP-a, Denis Bećirović, državni zastupnik, i Jasmin Imamović, načelnik Tuzle, bezrezervno su podržali izglasani stav Županijskog odbora.

Kako saznaje Avaz od izvora bliskih žO SDP-a Tuzla, nikada sjednica ovog stranačkog tijela nije imala tako odlučne i jasne diskusije kao ovog puta. Sjednica je trajala više od pet sati, a bilo je četrdesetak diskutanata. Izvor Avaza navodi da su posebno eksplicitni bili predsjednici općinskih organizacija. Stav ŽO SDP-a Tuzla prezentiran je na jučerašnjoj sjednici Glavnog odbora.

Najviše animoziteta prema mogućoj koaliciji SDP-a i SDA imaju predstavnici Tuzle, u kojoj komunisti, odnosno socijaldemokrati, vladaju još od 1943. godine. Tuzlanski SDP-ovci smatraju da bi koalicija sa SDA uništila ovu stranku već na prvim općinskim izborima, odnosno da bi im se biračko tijelo rasulo po drugim strankama.
Nikako s Izetbegovićem

Na sjednici u Tuzli o tome nije bilo riječi, ali među brojnim simpatizerima i članovima SDP-a otvoreno se negoduje i zahtijeva da se ni po koju cijenu ne ide u vlast s kontroverzno izabranim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i SDA, "u kojoj on dominira i upravlja sa svojom obavještajno-klerikalnom desničarskom klikom i uz asistenciju paradržavnih centara moći formiranim još u vrijeme rata u BiH".

dnevni avaz

Vezani članci