Tko plaća Perkovićeve i Mustačeve odvjetnike?

Vidi originalni članak
Slobodni novinar Željko Peratović objavio je na svome blogu 45lines.com članak u kome tvrdi da još nije poznato tko će financirati njihovu obranu.

-Prošlo je više od mjesec dana od kako je odvjetnik Ante Nobilo uputio SOA-i zahtjev da temeljem članka 84. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu, odobri plaćanje obrane njegovom klijentu Josipu Perkoviću pred njemačkim sudom. U tom razdoblju više sam puta kontaktirao Vladu RH, SOA-u, ali i odvjetnika Nobila u potrazi za odgovorima je li i kako je SOA odgovorila Perkovićevom branitelju. Zadnji put odgovoreno mi je iz Vlade 06. kolovoza o.g. da je Nobilov zahtjev još na razmatranju u SOA-i, te da, shodno tome, nisu točna medijska nagađanja da je Vlada donijela odluku o kreditnom zaduženju SOA-e za potrebe financiranja obrane Josipa Perkovića. Prema nekim tumačenjima stručnjaka za upravno pravo, SOA je bila dužna u roku mjesec dana od podnošenja zahtjeva Nobilu dostaviti odgovor, odnosno, ukoliko je on negativan, uopće i ne odgovoriti. Spomenuvši i ovu okolnost, uputio sam u četvrtak 4. rujna o.g. Vladi RH, SOA-i i odvjetniku Nobilu, višekratno ponavljani upit o statusu državnog financiranja Perkovićeve obrane, ali sam uskraćen za odgovor sa sve tri navedene adrese - tvrdi Peratović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peratoviću je jasno da četvoricu Perkovićevih i Mustačevih odvjetnika po službenoj dužnosti plaća njemačka država, međutim dvoji tko plaća preostalih četvoro ...

-Prema mojim njemačkim izvorima iz medija, njemački je sud svakom optuženiku odobrio po dva branitelja po službenoj dužnosti tako da sada Perkovića i Mustača brani 8-oro odvjetnika - četvoro plaća njemačka država, a četvoro - hm? Zanimljivo je da je Zdravko Mustač kao odvjetnika kojeg bi trebala plaćati hrvatska država, uz odvjetnicu Lidiju Horvat, angažirao jednog od najuglednijih (i najskupljih) bavarskih odvjetnika - smatra Peratović.

Navodi da Perković i Mustač kao umirovljenici bez nekretnina teško mogu financirati svoju obranu.

-Formalno, Perković i Mustač su skromni hrvatski umirovljenici koji u svom vlasništvu nemaju čak ni kakvu nekretninu na osnovu koje bi mogli dignuti kredit i plaćati si skupe odvjetnike na njemačkom sudu. Josip Perković je još 22. listopada 1998. svoj četveroipolsobni stan na Pantovčaku 194 A darovao u dva jednaka dijela supruzi Dragici i sinu Sašu i zadržao samo pravo doživotno stanovati u toj kući - navodi Peratović, dodajući da je Mustač tek 16-og travnja o.g., dan prije nego je izručen Njemačkoj, darovao svojoj supruzi Juliji Ropelevski Mustač kuću i zemljište u samoborskoj Svetoj Nedelji.

Tvrdi da hrvatske vlasti izbjegavaju ovu po njih jako neugodnu temu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Hrvatske vlasti su, čini se, bile uspješne u izbjegavanju višestruko neugodne teme - financiranja obrana bivših čelnika UDBA. Dok je to odgovaralo obranama optuženih mediji su o ovome intenzivno izvještavali, da bi tema najednom pala u sjenu - smatra Željko Peratović.

Navodi i primjer različitog postupanja hrvatskih i njemačkih medija.

-Dok su domaći mediji vjerni poslušničkoj tradiciji, pa nas čak uvjeravaju kako ova tema ne zanima ni njemačke politiku i javnost, dotle tri njemačke državne televizije ARD, BR i DW kao medijsku pripremu suđenju u svoje programe uvrštavaju dokumentarac o nerazriješenim ubojstvima jugoslavenske komunističke policije na tlu Njemačke - zaključio je Željko Peratović.

Vezani članci