TI BiH prijavio novog direktora Željeznica RS Slavka Gligorića zbog sukoba interesa

Vidi originalni članak

Zbog nespojivosti funkcija narodnog zastupnika i direktora javnog poduzeća, Transparency International u BIH (TI BiH) podnio je prijavu Komisiji za utvrđivanje sukoba interesa protiv Slavka Gligorića, novoimenovanog v.d. direktora Željeznica Republike Srpske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon jasno kaže da izabrani funkcioneri u vrijeme mandata i tri mjeseca nakon isteka ne mogu biti članovi nadzornih odbora i uprave javnih poduzeća, ali je Gligorić istovremeno i direktor i zastupnik u Narodnoj skupštini RS.

TI BiH je o tome obavijestio i Nadzorni odbor Željeznica jer je imenovanje Gligorića sporno i zbog Zakona o javnim poduzećima RS, koji propisuje da za člana uprave ne može biti postavljen netko tko obavlja izvršnu funkciju u političkoj partiji.

Slavko Gligorić je trenutno predsjednik regionalnog odbora DNS-a, što po statutu ove stranke svakako predstavlja izvršnu funkciju. Da apsurd bude veći, on se nalazi na čelu poduzeća čije revizorske izvještaje usvajaju zastupnici Narodne skupštine RS, čiji je i sam zastupnik i u narednom razdoblju može doći u situaciju da sam odlučuje o rezultatima vlastitog rada.

Iz istog razloga TI BiH je u ožujku ove godine prijavio i novoimenovanog direktora Elektrokrajine Dragana Čavića, također zbog sumnje da se nalazi u sukobu interesa po dva osnova jer je istovremeno v.d. direktora, narodni zastupnik i predsjednik političke partije. Komisija za utvrđivanje sukoba interesa ipak je obustavila postupak, uz obrazloženje da Čavić kao vršitelj dužnosti „nije direktor u punom kapacitetu“, niti je Elektrokrajina „javno poduzeće u punom kapacitetu“ jer posluje kao zavisno poduzeće u sastavu Mješovitog holdinga Elektroprivreda RS.

Nadalje, i direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović trenutno obavlja funkciju generalnog tajnika SNSD-a i nalazi se u sukobu interesa na osnovu Zakona o javnim poduzećima. TI BiH je zbog toga zatražio objašnjenje od Nadzornog odbora Elektroprivrede RS koji, u odgovoru bez ikakve argumentacije, kratko navodi: „sva imenovanja obavljaju se u skladu s pozitivnim zakonskim propisima“, a odgovor potpisuje predsjednica NO Slavica Injac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos tumačenjima komisije, stav TI BiH-a je da vršitelji dužnosti direktora imaju potpuno ista ovlaštenja kao i direktori sa stanovišta zakona koji treba spriječiti mogućnosti nanošenja štete javnom interesu. TI BiH godinama upozorava na nedorečenosti zakona o sukobu interesa, koji za posljedicu ima proizvoljna tumačenja i donošenja različitih odluka nadležnih organa u istim slučajevima. Tako Komisija nije utvrdila sukob interesa u slučaju SDS-ovog zastupnika Milenka Vićanovića, koji obavlja i funkciju direktora JP Komunalac Bijeljina, uz obrazloženje da se radi o poduzeću s lokalnog nivoa vlasti, iako u ovom slučaju Zakon jasno propisuje nespojivosti funkcija. U gotovo istom slučaju bivši zastupnik Nedeljko Milaković razriješen je funkcije direktora lokalnog poduzeća u Banja Luci zbog nespojivosti, te i funkcije narodnog zastupnika.

Nadležni još uvijek nisu riješili prijave TI BiH-a protiv bivšeg zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Dragana Anđelića, koji je odmah nakon ostavke imenovan na mjesto izvršnog direktora RITE Gacko, čime je prekršen Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BIH. Kako još nisu imenovani članovi Komisije za odlučivanje o sukobu interesa ispred oba doma Parlamenta BiH, nema ni odgovora na prijavu protiv aktualnog direktora Puteva RS Nenada Nešića koji je istovremeno i zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH, stoji u priopćenju.

Vezani članci