SDP pozvao stranke na konačno formiranje vlasti: Oba HDZ-a moraju prestati s višemjesečnim nezakonitim aktivnostima

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
1. Predsjedništvo SDP-a reafirmira svoju podršku implementaciji programske Platforme potpisane od strane SDP-a, SDA, NSRZB i HSP-a. Potpisana platforma ostaje osnov za formiranje vlasti, predvođene SDP-om, na svim nivoima.

2. Dosadašnji tijek razgovora sa drugim političkim subjektima u BiH je obilježen pokušajem blokade uspostave zakonodavne vlasti od strane onih koji žele ovaj proces iskoristiti za definiranje BiH kao isključivo prostog zbira tri etničke skupine, i sve stranke kao isključive predstavnike samo jednog naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Predsjedništvo SDP-a poziva sve političke subjekte, a prije svega HDZ BiH i HDZ 1990, koji vrše višemjesečnu blokadu konstituiranja županijskih/kantonalnih skupština i izbora delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, te da odmah prestanu sa ovim nezakonitim aktivnostima i omoguće uspostavu zakonodavne vlasti u Federaciji BiH, a potom i u BIH.

4. SDP je spreman sa potpisnicima Platforme, kao i sa svim političkim subjektima koji prihvataju njena načela, odmah formirati vlast na svim nivoima. U tom svjetlu očekujemo odgovore dva HDZ-a na Platformu koju je Predsjednik SDP-a jučer uručio Predsjedniku HDZ-a.

5. SDP neće ni na koji način blokirati formiranje vlasti ukoliko drugi politički subjekti osiguraju parlamentarnu većinu na svim nivoima, bez SDP-a kao izbornog pobjednika i poziva sve da deblokiraju konstituiranje demokratski izabrane vlasti na svim nivoima.

6. Pozivamo zemlje članice PIC-a, kao i Visokog predstavnika, da u skladu sa obvezama proisteklim iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, omoguće implementaciju volje građana BiH iskazanu na proteklim izborima.

7. Pozivamo CIK da prestane učestvovati u blokadi uspostave zakonodavne vlasti te na taj način omogući implementaciju izbornih rezultata nakon četiri mjeseca od dana održavanja opštih izbora u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(FENA/em)

Vezani članci