SDP o podjeli Mostara: SDA i HDZ bore se za novac i moć

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar Zoran Perić istaknuo je da, vodeći se principima koji su zacrani u Statutu grada Mostara, SDP predlaže rješenje da u članu 19.4 Izbornog zakona BiH ostane gradska lista, kako je presudio i Ustavni sud, a u dijelu izbornih jedinica da se iz svake bira po jedan vijećnik iz tri konstitutivna naroda.

On je naglasio da se mora zadovoljiti i princip da se sa gradske izborne jedinice i gradske liste bira minimalno jedan član gradskog vijeća iz reda ostalih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perić podsjeća da je Ustavni sud presudio da su birači iz središnje zone grada onemogućeni u ostvarivanju svojih biračkih prava, pa SDP predlaže da birači iz ove zone imaju mogućnost izbora za koju od šest izbornih jedinica da se opredijele i ostvare svoje biračko pravo, kao što ih imaju građani iz ostalih izbornih jedinica.

"Smatramo neprihvatljivim bilo kakvo vraćanje na prijelazni statut grada Mostara i bilo kakvo novo crtanje granica i stvaranje općina iz ekonomskih i mnogih drugih razloga", rekao je Perić.

Predsjednik županijskog odbora SDP Hercegovačko-neretvanske županije Aner Žuljević istaknuo je da će SDP, ukoliko međunarodna zajednica ne predstavi svoje rješenje, uputiti svoj prijedlog na adrese koje su obavezne implementirati odluku Ustavnog suda i svim političkim faktorima kako bi do 7. svibnja usvojili ove izmjene.

Generalni tajnik SDP-a BiH Svetozar Pudarić ocijenio je da se SDA i HDZ bore za novac i moć - tko će odlučivati gdje će se što graditi i kako će se to naplatiti. "Sve ostalo je bacanje prašine u oči ljudima i podizanje tenzija", rekao je Pudarić.

Na pitanje hoće li ovo utjecati na rekonstrukciju Vlade FBiH, Pudarić je rekao da "HDZ može ući u Federalnu vladu samo kada više ne bude 'platforme'".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srna

Vezani članci